Nyheter

Storstrejk bara timmar bort

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Besked från parterna väntas inom kort

En storstrejk inom handeln är nu bara timmar bort.

I dag varslade ytterligare två LO-förbund, Kommunal och Hotell- och restaurangfacket, om sympatiåtgärder.

Det innebär att flygbussar kan ställas in och att arbetet läggs ned på flera hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vid midnatt går tidsfristen ut i handelskonflikten. Om parterna – Handels och Svensk Handel – inte kommit överens om en nytt kollektivavtal tills dess tas 5 600 anställda i parti- och detaljhandeln ut i strejk. Redan i helgen kan det börja eka tomt på butikshyllor runt om i landet. Konflikten rör både lönenivåer och en eventuell satsning på de som tjänar allra minst. Dessutom vill facket att fler anställda ska få möjlighet att jobba heltid.

Hårt slag för ekonomin

Handels har krävt en löneökning på 860 kronor, cirka 4,5 procent per år. Dessutom vill man ha en jämställdhetspott på 100 kronor, vilket är ett gemensamt krav inom LO-samordningen som 11 av 14 LO-förbund ställer upp på. Svensk Handel har i stället lagt ett slutbud på löneökningar på 2,6 procent per år. Det är i linje med vad industriförbunden fick när de tecknade avtal för en tid sedan. Enligt arbetsgivarsidan skulle för höga löneökningar hota den svenska konkurrenskraften och bli ett hårt slag för ekonomin.

Sent i går fick parterna ett nytt bud av de obereonde medlare som kopplats in för att försöka lösa knutarna. Under dagen ska förhandlingsdelegationerna från både fack och arbetsgivare meddela hur man ställer sig till budet.

Kan sprida sig snabbt

De senaste dagarna har ett flertal LO-förbund visat sitt stöd för Handels och varslat om sympatiåtgärder. I dag meddelade två till, Kommunal och Hotell- och restaurangfacket, att även de står redo att ta ut medlemmar i strejk. Det innebär att konflikten kan sprida sig snabbt på den svenska arbetsmarknaden. Hotell- och restaurangfackets varsel berör sju arbetsplatser i Stockholm, Göteborg och Malmö och innefattar 486 anställda. Varslet träder i kraft den 23 april klockan 14.00.

Kommunals varsel berör 230 anställda på Flygbussarna i Stockholm, Malmö och Göteborg. Turer kan komma att ställas in när varslet träder i kraft den 23 april.

”Självklart att stödja dem”

– Handels sak är vår sak och därför är det självklart för oss att stödja dem i deras förhandlingar för jämställda löner. Sympativarslet innefattar dessutom Kommunals egen konflikt för bättre villkor för personliga assistenter, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare för Kommunal i ett pressmeddelande.

Både Svensk Handel och Handels har sagt att de vill undvika en strejk så långt det går. Besked om det blir strejk eller ej väntas inom kort.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: