Nyheter

Lugnet får gå efter skandalen

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Lööf: Förtroendet är förbrukat

Näringsminister Annie Lööf sparkar generaldirektören Christina Lugnet, 58, efter representationsskandalen på Tillväxtverket.

– Ska man arbeta i en så viktig verksamhet så krävs det ett stort förtroende från regering och näringsliv. Det är nu förbrukat, säger Lööf.

Under eftermiddagen stod det klart att Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet sparkas efter representationsskandalen.

Vid en presskonferens förklarade näringsminister Annie Lööf (C) att regeringen vid ett sammanträde på torsdag kommer att avsätta Lugnet i förtid.

Anledningen är förstås förra veckans avslöjande om alltför vidlyftig representation och tveksam användning av skattemedel.

”Handlar om förtroende”

– I grund och botten handlar det om förtroende, säger Annie Lööf.

– När jag nu kan konstatera att det förtroendet är förbrukat väljer jag att entlediga Christina Lugnet.

Men generaldirektören behöver inte leta nytt jobb i första taget. Eftersom hon har tre år kvar på sitt förordnande kommer hon istället att placeras på en post inom Näringsdepartementet. Hon får därmed inte något avgångsvederlag.

Arbetet som generaldirektör på Tillväxtverket har Christina Lugnet haft sedan 1 april 2009. Innan dess jobbade hon bland annat på Nutek och det nedlagda Glesbygdsverket.

”Självklart besviken”

Hon medverkade inte på pressträffen men kommenterade beslutet i ett mejl till TT:

– Som generaldirektör har jag det yttersta ansvaret och accepterar regeringens beslut. Tillväxtverket har en viktig roll i utvecklingen av företag och regioner i Sverige. Självklart är jag besviken över att lämna mitt uppdrag och alla kompetenta medarbetare, skriver Lugnet.

Att Dagens Nyheter i förra veckan avslöjade att den statliga myndigheten upprepade gånger brutit mot sina egna regler för representation blev generaldirektörens fall.

16 miljoner

Sedan 2010 har Tillväxtverket lagt över 16 miljoner kronor på middagar, seminarier, konferenser och internutbildningar. Mest uppmärksammad har den medarbetardag som hölls på exklusiva Grand Hotel i Stockholm blivit. Prislappen för arrangemanget landade på 690 000 kronor, varav bara middagen gick lös på 428 000 kronor.

Efteråt sa Christina Lugnet, som hade godkänt medarbetardagen, att Grand Hotel hade varit det billigaste alternativet. Ett uttalande hon senare tvingades ta tillbaka.

Lööf mycket kritisk

Näringsminister Annie Lööf (C) var genast mycket kritisk.

– Det är inte acceptabelt, jag tolererar inte att man inte följer riktlinjer, jag tolererar inte att man inte följer lagstiftning, sa Lööf efter avslöjandet.

Representationsskandalen har även lett till att Annie Lööf har kallat upp de åtta generaldirektörer hon ansvarar för till Näringsdepartementet.

Nyrekrytering inleds

– Vi ska diskutera riktlinjer för extern och intern representation. Myndigheterna bestämmer själva sina riktlinjer i Sverige. Jag vill veta hur de ser ut, hur de följs och hur man arbetar med att säkerställa att de följs, säger Annie Lööf.

Efter regeringssammanträdet på torsdag inleds arbetet med att rekrytera en ny generaldirektör till Tillväxtverket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter