Han åtalas för terrorattacken i Stockholm

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Peter van den Berg
I det här huset bodde Nazzedine Menni i Glasgow.

GLASGOW. Han använde åtta olika identiteter för att kunna finansiera terrorattacken i Stockholm.

Under ett polisförhör smet han undan för att radera den svenska självmordsbombarens namn och bilder från sin mobiltelefon.

I dag inleds rättegången mot Nazzedine Menni i Glasgow – anklagad för direkt medhjälp till dådet som skakade Sverige.

Den 11 december 2010 sprängde den svenska självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sig själv i luften på Bryggargatan i Stockholm. Tolv minuter tidigare hade han också sprängt sin bil på Olof Palmes gata intill.

I dag inleds rättegången mot hans medhjälpare i Glasgow i Skottland. En person som brittisk polis haft stora svårigheter att ens bestämma identiteten på.

Grannarna kallade honom "Mo". Han greps under namnet Ahmed al-Khaledi. Häktades som Nasserdine Menni och inför rättegången har hans namn justerats ännu en gång till Nazzedine Menni.

Åtta olika identiteter

Under åtta olika identiteter ska han ha lurat till sig pengar som enligt åklagaren använts till att finansiera Abdulwahabs terrordåd i Stockholm.

När Aftonbladet besökte det nedgångna bostadsområdet Whiteinch i Glasgows utkanter efter att Menni greps i mars 2011 beskrevs han av grannar som "prydlig". Han uppgavs då vara 30 år gammal, från Kuwait och grannarna sa att han studerade till att bli sjuksköterska. Men hans olika identiteter har varierat mellan åldrarna 32 och 48 år.

Lägenheten på 19:e våningen är fortfarande 13 månader efter gripandet avspärrad med en tung järnport framför trädörren.

– Jag pratade med honom några gånger, han verkade trevlig. Sen såg jag på tv att han gripits för det där självmordsdådet, säger en av hans grannar.

Åklagaren hävdar att Nazzedine Menni var direkt inblandning i självmordsattacken i Stockholm. Tillsammans med Abdulwahab ska de i nästan åtta år ha planerat terrordådet. Bland annat hade de flera möten i den engelska staden Luton där Abdulwahab studerade och bodde med sin fru och sina tre barn. Dessutom ska de ha hållit kontakten via telefon, mejl och chatt.

Konton bevis

Bland bevisen finns bankkonton som Menni öppnade under sina olika falska identiteter som Abdulwahab sedan fått tillgång till och även en anteckningsbok med fotografier på olika komponenter som självmordsbombaren använt för att tillverka sina bomber.

Taimour Abdulwahab försökte också flera gånger ringa till Menni på dagen för terrorattacken, men fick inte svar. Strax därefter sprängde han sig själv i luften.

När polis dagarna före julafton 2010 första gången förhörde Menni i sin bostad bad han om att få tvätta sig och be.

Raderade bilder

Enligt domstolsdokument som Aftonbladet tagit del av ska Menni då, när poliserna lämnat honom ensam, ha raderat Taimour Abdulwahabs namn ur sin mobiltelefon och även bilder på den svenska självmordsbombaren och hans familj.

Terrorattacken i Stockholm kan enligt åtalet ha haft förgreningar till fem olika länder, men trots att utredningen pågått i ett och ett halvt år, både i Sverige och i Storbritannien är Menni den enda som formellt anklagats för brott.

Mennis identiteter – och hans brott

Mannen som i dag ställs inför rätta under namnet Nazzedine Menni har även utgett sig för att vara följande identiteter:

Nasserdine Menni

Ezzedin Khaled Ahmed al-Khaledi, asylsökande från Kuwait född 11 november 1980

Ahmed Khaled Ezzedin al-Khaledi

Emmanuel Philip Bernard, fransk medborgare född 17 juni 1964

Emmanuel Philipe Bernard, fransk medborgare född 17 juni 1974

Izzeldin Fakhri

Ezzedin Menni

Azzedin Menni

Menni anklagas för att använt sina olika identiteter för att öppna bankkonton och lura till sig diverse olika arbetslöshetsbidrag och bostadsbidrag från brittiska myndigheter till ett totalt värde av 23 386,51 pund, motsvarande drygt 270 000 kronor.

Delar av pengarna ska han sen ha fört över till olika bankkonton som Taimour Abdulwahab haft tillgång till. I domstolsdokument nämns summan 5 725 pund, motsvarande 66 000 kronor, men också att Menni vid olika tillfällen ska ha försett Abdulwahab med "ytterligare summor av okänd storlek" med syftet att pengarna skulle användas till terrorism.

Enligt åtalet ska Menni under nästan åtta år ha hjälpt Abdulwahab att planera och iscensätta terrordådet i Stockholm via möten i Luton, men också kontakter över telefon, mejl och chatt.

När han förstod att polisen var honom på spåren ska Menni ha försökt göra sig av med bevis, bland annat raderade han bilder på Taimours familj från sin mobiltelefon och försökte gömma ett falskt pass och kreditkort utfärdade under hans många identiteter.

Självmordsdådet som skakade Stockholm

11 december 2010

Klockan 16:40

Säpo och TT får mejl från Taimour Abdulwahab som bland annat skriver "Nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar dör".

Klockan 16:50

Abdulwahab spränger sin bil i luften på Olof Palmes gata i Stockholm, två personer som befinner sig i närheten får lindriga skador.

Klockan 17:02

Taimour Abdulwahab har gått undan från den fullpackade Drottninggatan mitt i julhandeln för att undersöka varför bomberna han bär på sin kropp inte löser ut som de ska. Då exploderar de på tvärgatan Bryggargatan. Han dör på platsen.

Publicerad: