Assange kan bo på ambassaden flera år

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:

NYHETER

Oklart vad som händer om Assange får politisk asyl i Ecuador

Julian Assanges ansökan om politisk asyl skapar juridiska bryderier.

Kan han lämna Storbritannien och om det händer – kan Sverige begära honom utlämnad från Ecuador?

– Den bisarra situationen kan uppstå att han tvingas stanna och leva på ambassaden i åratal, säger Ove Bring, professor i folkrätt.

Utrikesministern i Ecuador bekräftar att landets regering överväger Assanges asylansökan och säger:

– Eventuella beslut om detta kommer att tas med hänsyn till de lagar och regler som gäller i internationell rätt och den traditionella politiken i Ecuador, att värna mänskliga rättigheter, säger Ricardo Patiño Aroca till El Comercio.

Och i ett pressmeddelande från ambassaden ska Wikileaksgrundaren vara kvar där under Ecuadors regerings skydd.

Oklart vad som händer

En europeisk arresteringsorder ligger bakom Storbritanniens beslut att utlämna Assange till Sverige. Och om Assange skulle lyckas ta sig till Ecuador skulle den arresteringsordern inte längre gälla, enligt  Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap och juridik vid Örebro universitet.

Men vad som händer om han får politisk asyl är oklart.

– Vi har noterat att det här har hänt. Vi förutsätter ju att Storbritannien följer deras Högsta domstols beslut och att han kommer hit till Sverige, säger Anna Erhardt, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask till TT.

Analyserar juridiken

Departementets experter analyserade på tisdagskvällen det juridiska läget, bland annat om en person kan få lämna ett europeiskt land vars högsta juridiska instans har beslutat att personen ska överlämnas till ett annat europeiskt land för att resa till ett tredje land som eventuellt beviljar asyl.

Vidare undersöks också om Sverige har ett utlämningsavtal med Ecuador.

– Det tittar våra tjänstemän på nu och vi återkommer om det, säger Erhardt till TT.

Inte på Ecuadors territorium

Överåklagare Marianne Ny som för åtalet mot Wikeleaksgrundaren kommenterar inte på tisdagskvällen Assanges ansökan om politisk asyl innan han blivit föremål för en häktningsförhandling i Sverige.

– Vi har inte så mycket att säga förutom att det fortfarande är ett ärende för de brittiska myndigheterna, säger Britta von Schoultz, pressansvarig för åklagarmyndigheten.

Kan Assange utlämnas från Ecuador till Sverige om han får asyl där?

– Det får åklagaren sätta sig ner och fundera på om det skulle bli aktuellt med såna konsekvenser, säger Britta von Schoultz.

Enligt Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan, är inte ambassadområdet ecuadorianskt territorium men det är skyddat diplomatiskt.

Det innebär att brittisk polis inte kan ingripa på området. Å andra sidan kan inte Assange ta sig ifrån området heller.

– Den bisarra situationen kan uppstå att han tvingas stanna och leva på ambassaden i åratal. Det finns sådana exempel tidigare i historien, säger Ove Bring till TT.

”Borde inte tagit sig dit”

Han säger att det mycket väl också kan bli så att Ecuador efter att ha undersökt Assanges begäran om asyl väljer att inte bevilja den.

– Då kommer de att låta honom lämna ambassaden. Då är vi tillbaka vid ruta ett igen, säger Ove Bring till TT.

Han menar också att det är konstigt att situationen ens har kunnat uppstå.

– Storbritannien borde ju ha sett till att han inte kliver in på en främmande ambassad och får skydd där, säger han till TT.

Publicerad: