”Straffen måste höjas”

Publicerad:

Starka reaktioner
efter mordet i Malmö

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
Charles, 48, sköts till döds på öppen gata. Nu har en man häktats.

En död man ligger på gatan under en presenning.

Han är den femte som skjutits ihjäl i Malmö på kort tid.

Polisen tillsätter nu en särskild kommission och regeringen öppnar för skärpt vapenlagstiftning.

En 50-årig man sköts till döds i Malmö strax innan lunch på tisdagen.
Foto: Krister Hansson
En 50-årig man sköts till döds i Malmö strax innan lunch på tisdagen.

Tisdagens dödande skott blir ännu en siffra i en nattsvart statistik över mord i Sveriges tredje största stad. Mannen, i 50-årsåldern och inte känd av polisen, sköts ner på Kantatgatan. Ett par timmar senare hade fortfarande ingen gripits.

– Det här är unikt i svensk historia, att det sker så många mord i en stad på så kort tid och där de flesta har uppenbara gängförtecken, säger Tobias Barkman, kriminalreporter på Sydsvenskan och medförfattare till boken Maffiakrig om Malmös undre värld.

"Straffen måste höjas"

Efter den femte dödsskjutningen sedan 24 november, däribland en 15-åring som dödades i nyårshelgen, reagerar många starkt och kräver hårdare vapenlagar.

– Straffsatsen måste höjas för att komma åt dem som bär på skarpladdade, illegala vapen. Ingen är rädd för att åka dit för det är så milda straffskalor, säger Ilmar Reepalu (S), kommunalråd i Malmö.

Justitieminister Beatrice Ask (M) är beredd att skärpa straffen för vapeninnehav.

– Utredningen som kom tidigare tyckte inte att det behövs. Jag är inte nöjd med det utan vi ser över det för närvarande, säger hon.

Även Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef, ser vapnen som ett av problemen.

– Förhoppningsvis får vi snart en lagändring så vi kan använda hemliga tvångsmedel för att komma åt vapensmugglingen. Men på kort sikt får vi fortsätta beslagta de vapen vi hittar vid husrannsakningar eller när vi stoppar bilar, säger han.

Kriminologen Jerzy Sarnecki vill också se en bred satsning av samma slag som gjorts i Södertälje,

– Där gjorde samhället helt rätt genom att satsa stora polisiära resurser, men också resurser från skattemyndigheten, försäkringskassan och socialförvaltningen, säger han.

Passerat en gräns

Enligt Tobias Barkman har det i Malmö skett flest gangstermord, kriminella som skjuter kriminella, per capita i Sverige. Det finns många tänkbara förklaringar, menar han.

– I Malmö finns en generation unga män som inte vet något annat. Våld har blivit en naturlig del i deras uppväxtmiljö. Lägg till nedgångna bostäder, skolor som inte funkar och fattigdom så får du många som har en dålig bild av framtiden, säger Barkman.

Det finns också en tveksamhet inför att vittna, menar Börje Sjöholm, chef för länskriminalpolisen.

– I vissa fall har vi en känsla av att folk vet mer än vad de vill berätta. Vi är helt beroende av att folk vågar prata med oss, sade han på en presskonferens på tisdagen.

Sjöholm talade om att en moralisk gräns har passerats i staden.

– Man har höjt gränsen för vad som acceptabelt, sade han.

Polisen i Malmö tillsätter nu en särskild kommission med anledning av dödsskjutningarna, precis som under jakten på serieskytten.

TT

Publicerad: