Nyheter

Mejla din berättelse till Bankombudsmannen

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Vilka känslor har du om bankernas höga räntor?

I dag sänkte Riksbanken den viktigaste styrräntan igen. På så sätt försöker Riksbanken ge Sveriges ekonomi en kick i den ekonomiska oro som nu råder i Europa.

För att stimulera den svenska ekonomin krävs det också att bankerna följer efter ner med sina utlåningsräntor till hushåll och företag.

Och med ett så lågt ränteläge som nu råder och en vinst på sammanlagt över 70 miljarder kronor förra året borde bankerna ha marginaler till att sänka räntorna.

Men det ansvaret tar inte bankerna. I stället ökar alla storbanker utom Nordea sin utdelning till aktieägarna. Det är inte att ta ansvar för samhällsekonomin.

Och medan aktieägarna kan skåla i champagne är verkligheten en annan för bankernas kunder. Pensionärsparet Kerstin och Sven är ett exempel. De köpte sitt hus för 2,5 år sedan och sedan dess har räntan bara gått upp. I dag har de en rörlig ränta på 6,7 procent på sitt miljonlån. I måndags begav de sig till det lokala bankkontoret med en bunt Aftonbladetartiklar under armen för att försöka få ner räntan. Bankchefen rykte på axlarna, pekade på artiklarna och sa att ”allt prat om lägre ränta är bluff och osanningar från journalisterna”.

Ett märkligt uttalande, som tyvärr illustrerar bankernas problem. De duckar från kritiken och ser utdelningen till aktieägarna som viktigare än att ta ansvar för samhällsekonomin.

Skicka in din berättelse till mig och berätta om dina känslor om bankernas höga räntor.

Mejla till mikael.stengard@aftonbladet.se

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: