Miljöpartiets rekordsiffror

STORA MÅL Åsa Romson och Gustav Fridolin valdes till nya språkrör i våras. Miljöpartiet slog redan då fast att de vill bli den tredje kraften i svensk politik – något andra partier försökt tidigare utan att lyckas.
STORA MÅL Åsa Romson och Gustav Fridolin valdes till nya språkrör i våras. Miljöpartiet slog redan då fast att de vill bli den tredje kraften i svensk politik – något andra partier försökt tidigare utan att lyckas.

Miljöpartiet får stöd av 12,3 procent av väljarna.

Orsaken är Socialdemokraternas försvagade ställning.

– Många Socialdemokrater har Miljöpartiet som sitt andrahandsval. De hoppar till nästa tuva, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.

Sifos sista väljarbarometer för 2011 publicerades i Svenska Dagbladet i dag.

Miljöpartiet står för den största ökningen i undersökningen och ligger nu på rekordhöga 12,3 procent.

"Svårbegripligt"

Enligt Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, visade SCB:s stora partisympatiundersökning att det är besvikna socialdemokrater som går vidare till Miljöpartiet.

– Människor som har hjärtat till vänster hoppar antingen till vet ej eller till sina närmaste grannar, säger han.

Miljöpartiet ökar trots att partiet i våras blev av med sitt populära språkrör Maria Wetterstrand.

– Det är svårbegripligt eftersom Wetterstrand som var så populär har ersatts med två språkrör som har låg profil, säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Än så länge finns inga mätningar på hur Romson och Fridolin klarar sig gentemot Wetterstrand och Eriksson.

– Men vi kommer att göra en sådan undersökning inom några månader, säger Henrik Oscarsson.

"Väldigt glädjande"

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner är glad över rekordresultatet i Sifo-undersökningen.

– Det är väldigt glädjande. Gustav, Åsa och jag har haft ett intensivt halvår efter kongressen. Miljöpartiet är idag en politisk aktör inom fler områden än miljön, som exempelvis skolfrågan och jobben. Det har breddat oss och vi har fått fler sympatisörer, säger han till Aftonbladet.

Att partiet ökar trots att en populär nyckelfigur som Maria Wetterstrand lämnat partiet tror Anders Wallner beror på flera saker.

– Det handlar bland annat om hur vi bytt språkrör. Vår öppna process är positiv, våra språkrör vet hur länge de ska sitta och det blir en annan bild utåt än om ledaren blir ifrågasatt, säger han.

– Politiken har inte heller förändrats utan språkrören har breddat partiets frågor.

Statsvetaren Mikael Gilljam anser att de nya språkrören haft en låg profil, är det något du håller med om?

– Nej, det gör jag inte. Vi är ett av de få partier som ökar i medlemsantal och de blir medlemmar för att de är aktiva i de frågor som partiet brinner för.

Publisert: