Annika, 52, ville skiljas – mördades

avKerstin Weigl, Kristina Edblom

Aftonbladets unika granskning fortsätter – här är åtta nya fall

1 av 3
Fall 188. Annika Stridsberg mördades när hon ville skiljas.

182. LISE, 43

Lise var mamma till fyra barn. Hon hade stark integritet och ville klara sig själv. Hon tyckte om att brodera.

Familjen levde isolerat och relationen till övriga släkten var ibland konfliktfylld. Både Lise och hennes man drog på sig stora skulder. I efterhand har släkten förstått att det har förekommit mycket våld i familjen.

Förra hösten skulle paret skiljas.

Mannen låste in sig med Lise i den gemensamma lägenheten medan barnen var i skolan. Han dödade henne med flera knivhugg.

Dödad 28 oktober 2010.

183. KVINNA, 33

Hon var en mycket uppskattad medarbetare på Willys i Partille och mamma till tre barn. Under flera år hade hon en relation med den gifte mannen, men hösten 2010 gjorde hon slut.

Mannen blev svartsjuk och ringde oavbrutet. Efter en utlandsresa hotade han henne med pistol.

Den 27 november kontaktade han henne 52 gånger. Han väntade utanför hennes port. Två dagar senare dog hon av omfattande hjärnskador efter pistolskottet.

Dödad 29 november 2010.

184. KVINNA, 51

Hon var en omtyckt lärare i retorik vid Örebros universitet. Hon levde för sina tre söner och älskade att resa utomlands, gärna till Västindien.

Sedan 2003 hade hon av och till haft ett förhållande med en chef på universitet. I december förra året trodde hon att de skulle flytta ihop.

Mannen nekade in i det sista till styckmordet, men efter att han fått avgörande bevisning presenterad för sig tog han sitt liv på häktet i Örebro.

Dödad 29 december 2010.

185. KVINNA, 29

Hon hade nyligen flyttat till Sverige med sin man och saknade eget kontaktnät här. Enligt polisen har det inte framkommit några uppgifter om tidigare hot eller våld. Mannen har tidigare anmälts för olaga hot av en annan kvinna.

Han sköt henne och tog sedan sitt liv i deras bostad i Stockholm.

Dödad 2 maj 2011.

186. KVINNA, 35

Sin sista natt i livet sov hon med en kniv under kudden tillsammans med de fyra barnen.

Mannen hade tidigare tvångsvårdats på psykiatrisk avdelning, men skrevs ut med en pillerburk och ingen uppföljning. Hon oroade sig mycket för hur maken mådde.

Hon satt med den minsta flickan i sitt knä när han attackerade henne med en kniv som hon försökt gömma. De äldre barnen försökte förgäves rädda sin mamma.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet. Polisen har anmält psykiatrin i Stockholm till Socialstyrelsen.

Dödad 2 juli 2011.

187. BAAN JAKOB, 36

Baan Jakob hade tidigare arbetat på bank i Bagdad. Hon var flitig och självständig. Trots långa avstånd till sin mamma och bröder var Baan solen i deras liv – alltid glad och strålande.

När Baan gifte sig ändrades allt. Hennes man ville inte längre att hon skulle jobba, han hade åsikter om hennes kläder, smink och kontrollerade allt hon gjorde. Han var svartsjuk och anklagade henne för otrohet.

I november 2006 föddes hennes älskade son och två månader senare flyttade familjen till Sverige. Baan hoppades att mannen skulle ändra sig, hon förlät honom gång på gång. Bet ihop för sonens skull.

När Baans mamma hälsade på i Sverige såg hon hur våldsam och aggressiv maken var.

Hösten 2008 gjordes den första polisanmälan om misshandel, ett och ett halvt år senare gjorde hon en ny anmälan om olaga hot. Maken fick besöksförbud.

Ingen av polisutredningarna ledde till åtal.

Vid minst två tillfällen fick Baan hjälp av socialtjänsten och en kvinnojour i Södertälje. Familjerätten gjorde sommaren 2010 en utredning av familjen.

Mannen bönade och bad, lovade bättring så Baan och pojken flyttade hem igen.

"Hon ville att sonen skulle få leva med både sin mamma och pappa", skriver Baans mamma i ett brev från USA.

En granne i lägenhetshuset minns en rädd kvinna med flackande blick.

Måndagen den 17 juli pratade Baan för sista gången med sin mamma på Skype. Hon sa att hennes liv var sämre än ett djurs. Dagen därpå svarade hon inte i telefon.

Pojken som då var fyra år var hemma när mamman höggs till döds med flera knivhugg. Grannarna hörde de utdragna skriken.

Maken dömdes till 14 års fängelse och utvisning i tingsrätten. Efter helgerna ska målet upp i hovrätten.

Dödad 19 juli 2011.

188. ANNIKA STRIDSBERG, 52

Annika Stridsberg arbetade som montör. Hon älskade att resa utomlands och kunde  sitta i timmar med sina korsstygnstavlor. Hennes två barn hade flyttat hemifrån och hon var sedan femton år omgift.

Annika hade längtat efter att bli mormor och nu tog hon varje chans att träffa sitt första barnbarn. De sista veckorna i livet var hon fylld av energi och livslust. Hon hade bestämt sig för att lämna mannen och var redo att starta ett nytt liv tillsammans med en ny man. Hon skulle begära skilsmässa. Det var hennes sista natt i det gemensamma hemmet. Annika var plikttrogen, så kollegerna reagerade när hon inte dök upp på måndag morgon. Det var inte likt henne. När barnen såg att bådas bilar stod på uppfarten till huset larmade de polisen.

Annika hittades i sin säng. Han hade strypt henne med en scarf, slagit henne i huvudet med en hammare och därefter tagit sitt liv.

Dödad 28–29 augusti 2011.

189. KVINNA, 61

Makarna var skilda sedan flera år men levde delvis tillsammans på gården utanför Uppsala. Tidigare i höstas dömdes han till dagsböter för att ha hotat en granne i deras bostadshus i Stockholm. Han hade fått för sig att hon hade en relation med grannen.

I polisförhör berättade kvinnan då att hon trodde att hennes exman var psykiskt instabil. Enligt Uppsalapolisen har även hon anmält honom för hot.

Han sköt henne och tog sedan sitt liv på deras gemensamma lantställe.

Dödad 5 december 2011.

Så gjorde vi undersökningen:

  Vi har samlat in uppgifter om samtliga polisanmälningar från rikets 21 länspolisdistrikt, som gäller dödligt våld mot kvinna. Utifrån det materialet har vi identifierat de brott där offer och gärningsmannen hade haft en nära relation. Vanligen en pojkvän, man eller ex-man.

  Vi har informerat anhöriga till samtliga kvinnor som dödades under 2000-talet. De har medgivit publiceringen av bilder.

Vi har räknat de fall där det finns en fällande dom eller ett erkännande.

Hit vänder du dig:

Om du är kvinna och lever med hot eller våld:

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50.

För hörselskadade: 020-21 22 23.

Öppen dygnet runt alla dagar. Hjälper även dig som är orolig för en närstående.

Om du är barn och behöver någon att prata med:

BRIS, Barnens hjälptelefon: 116 111.

Öppen måndag–fredag 15–21, lördag–söndag 15–18.

Om du mår psykiskt dåligt:

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60.

Öppen 13–22 alla dagar.

Nyårslöftet: Vi slutar aldrig räkna kvinnorna

I dag, på årets sista dag, räknar vi till 189.

Så många kvinnor har under 2000-talet dödats av en man de älskat och litat på. Vi vet vilka de var, hur de dog och i de flesta fall varför.

Kristina Edblom och Kerstin Weigl.

När vi för tre år sedan inledde vår unika granskning var de 153.

Hela tiden har vi argumenterat för att morden inte är enskilda "familjetragedier" utan ett allvarligt samhällsproblem, som måste kartläggas av en haverikommission.

Nu, den 1 januari 2012, blir den verklighet.

Varje gång en kvinna eller man dödas av en närstående kommer polis och åklagare vara skyldiga att anmäla det till Socialstyrelsen som i sin tur är skyldig att granska samhällets ansvar.

Vårt eget nyårslöfte är att fortsätta räkna. Och att följa utvecklingen - så att lagen inte stannar vid fina ord på papper.

Så att siffran kan minska.

189 är de nu. Det betyder att 158 minderåriga barn under 2000-talet har förlorat sin mamma i ett mord eller dråp.

Skamliga misslyckanden

Och de nya fall vi tvingas föra upp vår lista avslöjar även denna gång samhällets skamliga misslyckanden.

• Baan Jakob hade haft kontakt med polis, kvinnojour och socialtjänst när hon mördades framför ögonen på sin fyraårige son. Men utredningarna ledde aldrig till åtal.

• I somras blev fyra barn vittnen till hur deras pappa knivmördade mamma, två av dem skadades svårt när de försökte stoppa honom. Mannen hade tidigare fått tvångspsykiatrisk vård, men skrevs ut utan uppföljning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott