”Ett resultat som världen hoppats på”

Av: Pontus Ahlkvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Leif Pagrotsky.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Leif Pagrotsky.

I går gick grekerna till valurnorna – för andra gången på sex veckor.

Största parti blev konservativa Ny Demokrati, tätt följt av vänsteralliansen Syriza.

Ett resultat världen kan jubla åt, enligt Aftonbladets utrikesexpert.

Än en gång har det genomförts val i Grekland.

Av allt att döma blir det en koalitionsregering, ledd av konservativa Ny Demokrati, som kommer att leda Grekland efter gårdagens nyval.

Bildar koalition

När 99,8 procent av ­rösterna var räknade låg Ny Demokrati på 29,7 procent, tätt följt av vänsteralliansen Syriza på 26,9 procent. ­Socialdemokratiska Pasok kammar hem 12,3 procent.

Pasok-ledaren Evangelos Venizelos föreslog sent i går kväll en koalition mellan Ny Demokrati, Syriza, Pasok och Demokratiska vänstern.

Enligt den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är det troligare med en koalition mellan enbart Ny Demokrati och Pasok.

– Jag har pratat med en mycket högt uppsatt person i Pasok, en ­före detta minister, som säger att det är självklart att man bildar koalition med Ny Demokrati om man får chansen, och inte med Syriza, säger hon till Aftonbladet.

”Krävs handlingskraft”

I Grekland får det parti om vinner valet 50 extra mandat. Därmed skulle Ny Demokrati och Pasok kunna bilda en majoritetskoalition utan stöd från andra partier.

Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson beskriver det jämna resultatet som väntat.

– Det är ett resultat som omvärlden hoppats på. Blir det en samlingsregering utan Syriza så kommer det att bli klang och jubel i Europa, säger han.

Leif Pagrotsky (S) har varit rådgivare åt den grekiska regeringen under krisen.

– Man kan konstatera att den väg man har valt de här åren inte har lett in i mål, läget är väldigt pessimistiskt. De sociala effekterna av den politiska krisen förstärker den redan svåra ekonomiska situationen. Nu krävs handlingskraft för att komma ur krisen, och det gäller både Grekland och euroområdet som helhet, säger han till Aftonbladet.

Publicerad: