Värmen skapar tågproblem: ”Naturen bråkar med oss nu”

avPetter J Larsson

Det blir stora förseningar i tågtrafiken på torsdagen.

Värme, åska och bränder slår hårt mot landets järnvägar.

– Det är naturen som hela tiden bråkar med oss nu, säger Trafikverkets presstalesperson Yasmine Boulechfar.

Tågtrafiken har under torsdagen problem på många håll i landet. Förseningarna beror på planerade banarbeten – och på värme, åska och torka.

Det är stopp i trafiken mellan Uppsala och Morgongåva, vilket påverkar all trafik mellan Uppsala, Avesta, Krylbo och Mora.

– I nuläget finns det ingen prognos för när det här felet ska vara lagat, det är ett spårfel och man får kontakta sitt tågbolag för mer information, säger Yasmine Boulechfar, presstalesperson på Trafikverket.

1 av 2 | Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stora problem i tågtrafiken under dagen är att vänta.

Risk för solkurvor

Onsdagskvällens problem mellan Katrineholm och Norrköping har kunnat åtgärdas – men det är fortfarande förseningar på sträckan.

– Mellan Sala och Västerås är det också ett spårfel som nog kommer att hålla på hela dagen, med förseningar, säger Yasmine Boulechfar.

Mellan Narvik i Norge och Kiruna är det helt stopp i tågtrafiken på grund av en brand på den norska sidan, utan någon prognos för när den återupptas. Och med torsdagens höga temperaturer har trafiken på flera sträckor i Götaland ställts in – på grund av risk för solkurvor.

”Stora problem”

Det rör sig bland annat om sträckorna Kalmar–Linköping, Värnamo–Halmstad, Jönköping–Värnamo och Nässjö–Vetlanda – där trafiken tidigast återupptas på lördag morgon.

– Problemet är värmen, sedan blir det åska som slår ut strömförsörjningen, och så är det ju torka och då behövs det inte mycket för att det ska fatta eld. Så det är stora problem. De poppar upp hela tiden, säger Yasmine Boulechfar.

– Det är sådant som är svårt att göra någonting åt. Vi gör ju vad vi kan hela tiden. Det är naturen som hela tiden bråkar med oss nu. Vi får hoppas att det inte är alltför många som börjat jobba nu och att det blir lite bättre nästa vecka när skolorna börjar.

– Det är bara att hålla tummarna för att det inte blir några fler fel i dag.

Bommar slutar fungera

Åskvädret gör även att bommar vid spårkorsningar slås ut på flera håll i landet.

– Det har ju tydligen varit ganska mycket åska i natt och då får vi väldigt mycket samtal om plankorsningar för de slås ju också ut av åskan, säger Yasmine Boulechfar.

– Då går bommarna inte upp, de bara trillar ner. Men det är bättre att de åker ner än att de är kvar uppe så att tåget åker förbi.

Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta sina tågbolag för att få mer information om förseningar och alternativa rutter.

ARTIKELN HANDLAR OM