Cohen: ”Kandidaten” gav order att tysta kvinnorna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen har nått en uppgörelse om att erkänna sig skyldig till brott, rapporterar amerikanska medier.

Ett av brotten handlar om utbetalningen till porrstjärnan Stormy Daniels i utbyte mot tystnad om affärerna med presidenten.

Cohen nämner inte Trump vid namn – men pekar indirekt ut honom.

Michael Cohen riskerar nu ett långt fängelsestraff. Enligt NBC News kan det handla om mellan tre och sex år.

Under torsdagen ingick han i en förlikning med åklagare om att erkänna sig skyldig till brott på flera punkter, hela åtta stycken.

Det handlar bland annat om brott mot lagen om kampanjfinansiering, bankbedrägerier och skatteflykt.

Det som sticker är utbetalningen till porrstjärnan Stormy Daniels.

1 av 2 | Foto: TT
Michael Cohen

Visste att det var olagligt

Cohen säger att han bröt mot kampanjreglerna gällande finansiering då han betalade henne 130 000 dollar (cirka 1,2 miljoner kronor) i utbyte mot tystnad.

Tidigare har både Stormy Daniels och Playboymodellen Karen McDougal, som fick 150 000 dollar av National Enquirer och Trump-medarbetaren David Pecker, berättat om sina romanser med USA:s ledare.

Indirekt pekar Cohen också ut presidenten. Han nämner inte Donald Trump vid namn, men säger att det var ”en kandidat till ett federalt ämbete” som gav order om utbetalningarna i syfte att påverka valet 2016.

I domstolen fick Cohen frågan om han visste om att det han gjorde var olagligt, rapporterar NBC News.

Svaret?

Ja.

”Varför straffas inte Trump?”

Stormy Daniels advokat Michael Avenatti jublar nu på Twitter.

”We. Are. Coming”, skriver han bland annat och uppger att Trumps presidentskap kommer att avslutas ”på ett eller annat sätt”.

Michael Cohens advokat Lanny Davis undrar i ett uttalande varför Donald Trump inte straffas för utbetalningarna när Cohen nu gör det, rapporterar NBC News.

Som Trumps advokat var Michael Cohen under många år del av hans innersta krets. Han fortsatte också som rådgivare till presidenten efter att Trump flyttat in i Vita huset, men på senare tid har relationen blivit frostig. Bland annat sedan det avslöjats att Cohen i hemlighet spelade in telefonsamtal med Trump.

Kan slippa rättegång

Cohen ska ha gått med på att erkänna sig skyldig för att ”spara miljontals dollar, skydda sin familj och begränsa sin exponering”, säger en källa till nyhetssajten Politico.

Genom att erkänna sig skyldig kan han slippa rättegång.

I april genomfördes husrannsakningar i Michael Cohens hem och kontor, varpå en mängd dokument beslagtogs. Utredningen faller inom den breda ramen för den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av eventuella kopplingar mellan Donald Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.

Domen mot Cohen väntas den 12 december.

Publicerad:

LÄS VIDARE