Gideon, 20, slogs blodig på tunnelbanan

avClaes Olsson

NYHETER

När Gideon Tshibangu, 20, tog tunnelbanan hem blev han utsatt för en rasistattack. En kvinna undrade vad han gjorde i Sverige och gick slutligen till attack med en påse.

– Jag vet inte vad som fanns i den men det sa pang och blodet började rinna, säger Gideon Tshibangu.

Det var under måndagskvällen runt klockan 20.00 i Stockholm som en kvinna ska ha gått till attack mot 20-åriga Gideon Tshibangu. När han satt, på en fullsatt tunnelbanevagn, och pratade med en vän satte sig kvinnan mittemot och började ställa frågor.

– Hon undrade om vi är från Uganda men jag berättade att vi är från Kongo-Kinshasa, säger Gideon Tshibangu.

Vidare ska hon ha frågat vad de gör i Sverige och börjat kasta ur sig rasistiska glåpord.

– Alla i vagnen hörde, men ingen gjorde något. Jag var tvungen att göra något åt saken och bad henne hålla käften och sa att det räcker nu, säger Gideon Tshibangu.

1 av 4 | Foto: Privat

Kvinnan ska ha haft en påse med okänt innehåll som hon svingade i Gideon Tshibangus ansikte. Vittnet Lisa Korhonen satt precis bakom kvinnan och tror att det kan ha varit en glasflaska i påsen.

– Jag såg att killen blödde intensivt från pannan, säger Lisa Korhonen.

Medresenärer kom fram med servetter för att stoppa blödningen medan kvinnan klev av vagnen.

– Hon gick i väg som om ingenting hade hänt. Ingen stoppade henne, men först då kom folk fram och hjälpte mig, säger Gideon Tshibangu.

1 av 2 | Foto: Polisen
Demokrati- och hatbrottsgruppens Shari Tingman.

Finns övervakningsbilder

Under tisdagen gick han till polisstationen och anmälde händelsen som nu utreds som misshandel. Först lades förundersökningen ner, men togs sedan upp igen av förundersökningsledaren Shari Tingman.

– Vi har beställt filmer från perrongen. Allting handlar om vi kan få bra bilder, gärna från rulltrappan. Där brukar man kunna se ganska bra, säger Shari Tingman på polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.

Det är Storstockholms Lokaltrafik, SL, som har hand om kollektivtrafiken och dess övervakning. Deras övervakningsbilder inifrån tunnelbanevagnar sparas bara i 18 timmar. Men filmer från stationer sparas i 72 timmar, och det är med just det materialet som polisen hoppas kunna identifiera kvinnan. De har även pratat med tre vittnen som befann sig i tågvagnen.

– Deras berättelser stämmer väl överens med vad som står i polisanmälan, säger Shari Tingman.

”Ska det behöva gå så långt”

Gideon Tshibangu har fått stort stöd efter händelsen – men är samtidigt kritisk till att ingen reagerade tidigare.

– Ska det behöva gå så långt att jag börjar blöda för att folk ska reagera, säger han.

Tågvagnen ska ha varit så gott som fullsatt och det var först när han blev fysiskt attackerad som andra resenärer ryckte in.

– Det är inte första gången det händer mig. Folk låter bli att säga ifrån. Nu kommer jag bli ärrad för hela livet, det är inte kul, säger Gideon Tshibangu.

Brotten som ökade och minskade mest 2017 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism

Stockholm