Havet färgas rött efter valjakt på Färöarna - kritiseras internationellt

En valjakt på Färöarna har skapat stor frustration hos miljö- och djuraktivister, skriver CNN.

På bilder som sprids på sociala medier kan man se hur havet är rött av blod från valarna.

”De började hacka på valarna med knivar. De dog inte på ett humant sätt”, säger Alastair Ward som bevittnade händelsen.

Ett hundratals valar dödas årligen på Färöarna. Jakten är en tradition som har funnits i hundratals år.

Bilder från en valjakt som ägde rum den 30 juli i år visar hur ett flertal döda valar färgar havet rött. Bilderna delas på sociala medier och har rört upp känslor.

Alastair Ward var på ön för att fira att han tagit studenten när han såg hur ett flertal valar slaktades i bukten Sandavágur på den västra sidan av ön Vágar.

Till the Triangle News agency säger Alastair Ward att alla från staden sprang ner till vattnet och började hacka på valarna med knivar.

“Även barnen var involverade. De drog i repen och hoppade på valarna. Vi bara stod där mållösa och lite upprörda, man kunde inte riktigt dra sig därifrån”, säger han.

Han är bekymrad över metoden som de använde när valarna slaktades.

“Det var hemskt. De lade krokar i deras blåshål och började hacka på dem med knivar. De dog inte på ett humant sätt”.

Kritiseras av djuraktivister

The Blue Planet Society är en organisation som har reagerat på bilderna. På Twitter beskriver de Färöarna som ett “ålderdomligt land” som borde “ansluta sig till 2000-talet”.

“Dessa människor har ingen respekt, ingen empati. Det här är underhållning för dem”, skriver de på Twitter.

PETA, världens största organisation för djurs rättigheter, beskriver valjakten som en massavrättning och menar att valarna är högst intelligenta varelser som har dött på ett ovärdigt sätt.

Naturlig del av livet på Färöarna

I ett uttalande till CNN skriver regeringen på Färöarna att jakten av valarna är “en naturlig del av livet på Färöarna”. De fördömer också anklagelserna om att dödandet skulle vara en ritual.

“Valköttet av valar har länge varit - och forsätter att vara - en viktig del av den nationella kosten på Färöarna. Fångsten delas till stor del ut till deltagarna utan att de behöver betala. Varje val ger samhället flera hundra kilo kött som annars skulle importeras från utlandet”.

Enligt en lokal förordning måste valarna dödas så snabbt som möjligt och med så lite lite lidande som möjligt. De som dödar valarna måste ha genomfört en kurs och inneha en licens.

Påverkas inte av internationellt förbud

Ett internationellt förbud av valjakt har funnits sedan 80-talet, men påverkar inte valjakterna på Färöarna eftersom köttet delas ut till de som bor på ön istället för att säljas.

Även om valjakterna är lagliga har europeiska och internationella organisationer kritiserat Förarna.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN