”Ferrarimannen” tillbaka i Sverige – häktas

avJosefine Holmqvist

”Ferrarimannen” som varit häktad i sin frånvaro i Marocko har överlämnats till Sverige – och misstänks nu för 96 grova bedrägerier.

– Målsäganden har övertygats om att överlämna stora summor pengar som mannen skulle investera, men det har alltså inte skett, säger Joel Holmgren, åklagare.

Tingsrätten beslutade på måndagsförmiddagen att mannen ska häktas.

På måndagsförmiddagen hölls häktningsförhandlingar mot den 29-årige man som sedan tidigare är dömd för grovt bedrägeri, och som misstänkts vara huvudman i ett stort investeringsbedrägeri.

Aftonbladet har tidigare skrivit flera artiklar om mannen, som bland annat tagit emot stora summor pengar av människor i löfte om att pengarna ska investeras och ge stor avkastning – löften vilka aldrig har infriats.

Sammanlagt rör det sig om 96 målsäganden, och drygt 85 miljoner kronor.

– Det handlar alltså om väldigt mycket pengar, och många människor som har pantsatt sina liv, säger åklagare Joel Holmberg.

Häktningsförhandlingar hölls under måndagen i Blekinge tingsrätt, där man beslutade att mannen ska häktas, på sannolika skäl misstänkt för 96 fall av bedrägerier, flertalet fall av olaga hot, narkotikabrott samt grovt penningtvättsbrott.

Nekar till anklagelserna

Åtal måste väckas senast den 20 augusti, men det ser Joel Holmgren som högst osannolikt.

– Det är en omfattande utredning, det handlar om mycket pengar och väldigt många transaktioner. Dessutom ska mannen få tid att förklara sig.

Han tar även upp det faktum att 29-åringen under en längre tid suttit i marockanskt häkte, vilket inte håller samma standard som i Sverige.

– Rent mänskligt får man tänka på hur många förhör man kan pressa in på så kort tid, säger Joel Holmgren.

Han bekräftar att den häktade mannen nekar till det han står anklagad för.

Aftonbladet har sökt mannens advokat.

1 av 4 | Foto: Marcus Palmgren/BLT
29-åringens leasade Ferrari exploderade mystiskt.

Greps i Marocko

I oktober 2017 exploderade 29-åringens leasade Ferrari under mystiska omständigheter, och därefter försvann han spårlöst med en annan Ferrari. Han blev snart internationellt efterlyst, och polisen fick reda på att mannen tagit sig till Marocko – där han kunde gripas.

Han har varit häktad i sin frånvaro sedan i november, och innan han kunde utlämnas till Sverige prövades hans fall av flera instanser i Marocko.

På måndagseftermiddagen ska ”Ferrarimannen” befinna sig i Malmö hovrätt för ytterligare häktningsförhandlingar.

Då kommer det att handla om en överklagad dom på tre års fängelse för tidigare grova bedrägerier i elektronikbranschen, samt falska avbetalningskontrakt.

ARTIKELN HANDLAR OM