Rättegång mot Sundsvallsnazist inledd

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Rättegången i Sundsvall inleddes under torsdagen. Arkivbild.

Rättegången mot den 48-årige man i Sundsvall, aktiv nazist och medlem i Nordiska motståndsrörelsen, som misstänks för att bland annat ha förberett mord har inletts. Bland annat ska han ha kartlagt två journalister verksamma vid Mittmedia.

Enligt förundersökningen har mannen haft dokument i sin dator med journalisternas namn och bland annat bilder på deras bostäder, skriver lokala medier.

Mannen har åtalats för förberedelse till mord, grovt vapenbrott, brott mot strålskyddslagen och brott mot lagen om elektronisk kommunikation. Polisen hittade vid en husrannsakan hemma hos mannen vapen och vapendelar, ammunition, laserpekare, störsändare samt dokument över hur man tillverkar vapen.

Polisen hittade också en attachéväska som var ombyggd för att man skulle använda den för att avfyra en dold pistol. Pistolen var monterad med ljuddämpare.

Rättegången hålls i Sundsvalls tingsrätt och beräknas ta två dagar.

Mannen förnekar brott och framhäver bland annat att han aldrig haft för avsikt att skada några journalister. Han menar också att han är skrotsamlare och på det sättet kommit över många av vapnen.

– Väskan blev liggandes inne på firman och när jag gick i personlig konkurs var ju kronofogden där och plockade allting som var värt någonting. Allt annat och även väskan blev kvar, så det tog jag hem, sade mannen i rätten, enligt P4 Västernorrland.