Efter extrema brandrisken − MSB vill utöka eldningsförbudet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Förbjud grillning – även i privata trädgårdar. Det vill MSB som uppmanar till ett totalt eldningsförbud på grund av den extrema brandrisken i Sverige.

– Brandrisken i Sverige kommer i slutet av veckan att nå extrema nivåer, säger Anneli Bergholm Söder vid MSB.

Det råder extremt stor risk för skogsbränder i stora delar av Sverige. Smhi varnar för extrem hetta och samtidigt kämpar hundratals brandmän från Sverige, och Europa, med att släcka de många bränder som sprider ut sig över stora delar av Sverige.

Grillkolen rullas ut till lagret från en Icabutik i Stockholm.
Foto: Marcus Ericsson
Grillkolen rullas ut till lagret från en Icabutik i Stockholm.

Eldningsförbud råder redan i stora delar av landet men det räcker inte, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Vill se ett totalt eldningsförbud

MSB uppmanar nu kommuner och länsstyrelser i Sverige att skärpa redan gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser – inklusive privata tomter.

Förbudet bör inkludera alla typer av grillar, campingkök och annan öppen låga utomhus, anser MSB.

– Brandrisken i Sverige kommer i slutet av veckan att nå extrema nivåer, eldningsförbuden behöver skärpas för att undvika att nya bränder uppstår, säger Anneli Bergholm Söder chef för MSB:s operativa avdelning.

Vid eldningsförbud har privatpersoner normalt sett rätt att grilla i sina egna trädgårdar. Däremot är det förbjudet att grilla på allmänna platser eller använda engångsgrillar. Ett utökat förbud innebär att det inte längre är tillåtet att grilla på sin privata tomt.

Bland annat Kalmar län, Blekinge, på Gotland, Östergötland och flera kommuner i Västerbotten har redan infört skärpt eldningsförbud. Under dagen införde även fler kommuner, exempelvis Stockholms län och Västra Götalands län, totalt eldningsförbud.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN