Diarréläkemedel bakom flera dödsfall

NYHETER

Elva personer dog förra året delvis på grund av ämnet loperamid, som finns i vanliga receptfria läkemedel mot diarré, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Mona Dahlgrens son Jesper Åhlin, 24, tros ha dött efter att ha missbrukat Imodium.

– De hittade honom på livlös på golvet. I köket. Han låg i framstupa sidoläge, inga skador eller något sådant, säger Jespers mamma Ekot.

1 av 3 | Foto: Privat.
Jesper Åhlin.

Ämnet loperamid är en så kallad opioid och är helt ofarligt i de doser som rekommenderas vid magproblem, och finns i vanliga läkemedel som Dimor och Imodium.

Men i missbrukarkretsar på internet skrivs att mycket höga doser på uppemot 50–100 tabletter kan ge någon sorts effekt, uppger Sveriges Radio Ekot.

Fall där loperamid ensamt, eller i kombination med andra substanser, har bedömts som dödsorsak har ökat de senaste åren och var uppe i elva i fjol, enligt siffror från Rättsmedicinalverket.

”De hittade honom livlös”

Sveriges Radio Ekot har intervjuat Mona Dahlgren, vars 24-åriga son Jesper Åhlin dog i början av december. Dödsorsaken är inte fastställd, men mamman misstänker att sonen kan ha dött av att ha konsumerat stora mängder av det mycket vanliga läkemedlet Imodium.

Personal på stödboendet där Jesper Åhlin bodde har berättat för Mona Dahlgren att de hittade två fulla bärkassar med tomma Imodiumpaket i hans lägenhet.

– De hittade honom på livlös på golvet. I köket. Han låg i framstupa sidoläge, inga skador eller något sådant, säger Mona Dahlgren till SR Ekot.

För vänner hade sonen berättat att han hade stulit över 30 paket Dimor eller Imodium, dagarna före dödsfallet.

Lett till flera dödsfall

Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet och läkare på Beroendecentrum i Malmö, berättar att loperamid i flera fall har lett till döden.

– Det finns en del dokumenterade fall och fallrapporter och fallserier från andra länder att det finns en viss missbrukspotential att loperamid kan förekomma som en drog framför allt i ett blandat missbruk, säger Anders Håkansson till Ekot.

Stora mängder loperamid kan ge allvarliga hjärtproblem, enligt en varning från läkemedelsmyndigheten i USA, där de även har sett en ökning av biverkningar och dödsfall.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM