Gävlebocken har klarat sig till julafton

avTT

Foto: Mats Åstrand/TT
Årets Gävlebock vid invigningen i början av månaden.

Sedan Gävlebocken uppfördes för första gången 1966 är det inte många gånger den fått stå orörd. Men i år har den överlevt ända fram till julafton.

Inte heller har det skett några försök att bränna ned bocken.

– Det känns ju jättekul att han har fått stå så här länge, och jag hoppas han får stå hela vägen ut till efter nyår så att vi kan plocka ned honom helskinnad, säger Gävlebockens talesperson Maria Wallberg till TT.

"Upp och hoppa, det är julafton!", twittrar Gävlebocken via sitt officiella Twitterkonto på julaftonsmorgonen.

Högre och dubbla staket

Maria Wallberg tror att det dubbla staketet är att tacka för att bocken – än så länge – har överlevt julen. Stängslet försvårar för de spontana attacker som annars kan ske på natten. I år är det dubbla gärdsgårdar utsatta med ett litet mellanrum plus att de är lite högre än tidigare.

– Jag tror mycket på att förhindra de här spontana attentaten som hänt på natten när folk gått hem från krogen, säger hon.

Avståndet till bocken från den yttersta gärdsgården är uppemot tio meter. Bocken bevakas också med övervakningskameror och vakter.

"Den är mer kritisk"

TT: Ökar riskerna nu när vi går in i julaftonskvällen och framåt?

– Juldagen är en sådan klassisk dag där det är mycket folk i rörelse, den är mer kritisk. Men det finns bevakning på plats. Sedan har vi uppmanat gävleborna att hålla bocken sällskap och hålla extra koll, säger Maria Wallberg.

Hon vill inte avslöja om bevakningen förstärks nu när julafton infaller. Den 2 januari är planen att den ska monteras ner, förhoppningsvis helskinnad.

I fjol, då bocken fyllde 50 år, brann den ned bara timmar efter invigningen.