Ny signal kopplas till försvunna ubåten

Den argentinska ubåten Ara San Juan försvann för över en månad sedan – med 44 besättningsmedlemmar ombord.

En ny signal från havsbotten väcker nytt hopp om att hitta farkosten.

Ryssland ska nu skicka en undervattensfarkost till platsen.

Den mystiska signalen kom när havsbottnen i södra Atlanten lästes av med sonarteknik. Det uppger Argentinas flotta.

Ryssland ska nu skicka den fjärrstyrda undervattensmaskinen Panther Plus till området för att undersöka saken.

Redan i början av december gav flottan upp hoppet om att finna överlevande ombord. Men den nya signalen har gett anhöriga åtminstone ett litet hopp om att hitta ubåten.

Flottchefen sparkades

Ara San Juan försvann i Atlanten den 15 november med en besättning på 44 personer. Enligt flottan berodde haveriet sannolikt på att vatten läckt in i farkosten. Detta ska sedan ha orsakat en kortslutning. Några timmar efter att kontakten med ubåten förlorades registrerades ett explosionsliknande ljud från ubåtens rutt.

Kritiken mot myndigheternas agerande har varit hård från besättningsmännens anhöriga. I början av december sparkades flottans högsta chef, amiral Marcelo Eduardo Hipólito Srur.

”Måste hitta dem”

Ombord på ubåten fanns tillräckligt med syre för att besättningen skulle klara sig i tio dagar. Familjemedlemmar höll dock fast vid hoppet under lång tid efter det.

– De tog med sig våra familjemedlemmar, och nu måste de hitta dem igen, sa Macela Moyano, hustru till en av de försvunna till AP i samband med att flottan beslutade att avsluta räddningsinsatsen.

Publisert:

LÄS VIDARE