Sexualbrott

När blir sexakten ett brott?

Av: 

TT

Med en samtyckeslag omfattas även situationer där gärningsmannen överraskar målsäganden med en sexuell handling. Exempelvis ett frivilligt vaginalt samlag som övergår i analt utan att parten som utsätts är med på det. Arkivbild.
Med en samtyckeslag omfattas även situationer där gärningsmannen överraskar målsäganden med en sexuell handling. Exempelvis ett frivilligt vaginalt samlag som övergår i analt utan att parten som utsätts är med på det. Arkivbild.

NYHETER

Har den du har sex med sagt ja, eller visar aktivt att den vill delta? Om inte kan det vara våldtäkt.

Regeringen har lovat att lämna ett nytt förslag till samtyckeslag före jul.

Men vad blir egentligen skillnaden mot i dag?

Redan i dag kan en gärningsman i de allra flesta situationer där samtycke saknas dömas för våldtäkt. Sedan 2005 har begreppet utvidgats i flera omgångar för att omfatta fler gärningar.

Viktig skillnad

Det här räknas som våldtäkt i dag:

  1. Situationer där gärningsmannen tvingar någon till sex genom våld eller tvång.
  2. Att gärningsmannen utnyttjar en person som är medvetslös, sover, är berusad, sjuk eller befinner sig i en särskilt utsatt situation.
  3. Fall där offret av exempelvis allvarlig rädsla reagerar med passivitet.

Med en samtyckeslag förtydligas frivilligheten. Att en person vill vara med måste vid varje nytt moment i sexakten uttryckas antingen genom att denne säger det eller visar det.

Det är en viktig skillnad jämfört med tidigare. Bara om parten man har sex med sagt "ja" eller aktivt deltar är det inte ett sexuellt övergrepp.

Tanken är att fånga de fall där det inte förekommit tvång och gärningsmannen inte heller utnyttjat att personen befunnit sig i en särskilt utsatt situation eller beroendeställning.

Exempelvis situationer där gärningsmannen överraskar målsäganden med en sexuell handling. Det kan vara ett frivilligt vaginalt samlag som övergår i analt utan att parten som utsätts är med på det.

En annan viktig skillnad är att det inte längre ska krävas uppsåt för att begå en våldtäkt. Med uppsåt menas att gärningsmannen antingen ska ha förstått vad denne har gjort eller velat göra det. Nu ska det räcka med att gärningsmannen varit oaktsam, det vill säga borde ha förstått att personen inte ville ha sex på de villkoren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Det här vill politikerna göra efter #metoo

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexualbrott

Våldtäkt