Narkotikabrott

Liga sprängd av polisen – smugglade knark till Finland

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Kvinnliga kurirer smugglade knark mellan Göteborg och finska Lahtis.

Den internationella ligan sprängdes av polisen efter intensivt spaningsarbete och medlemmarna har nu dömts till långa fängelsestraff.

Vid ett avgörande tillslag mot den kameraövervakade distributionscentralen i Alingsås beslagtogs 173 kilo marijuana.

Spaningssektionen vid polisen i Storgöteborg har sedan april arbetat med ett omfattande internationellt narkotikaärende med sammanlagt tio gärningsmän.

Fyra personer, som hjälpt till att smuggla narkotika genom Sverige, greps i Finland i våras och dömdes av finsk domstol i höstas.

Nu har ytterligare sex personer i samma liga dömts av Göteborgs tingsrätt. De har suttit häktade sedan april-maj och fick den 12 december sina domar på mellan 4 och 7 års fängelse samt, i fyra fall, utvisning.

Två av dem döms för synnerligen grovt narkotikabrott, en rubricering som tillkom den 1 juli 2016.

– Det är första gången vår sektion får någon dömd för synnerligen grovt narkotikabrott, säger Pether Lundin, spaningssektionen vid polisen i Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Distributionscentral i Alingsås

Polisens omfattande spaningsarbete har kopplat leveranserna av narkotikan till bland annat personer som arbetat på ett bageri i Partille.

Narkotikan har förts från Göteborg via Haparanda till Lahtis i Finland. En lägenhet i Alingsås som hyrts i andrahand har fungerat som distributionscentral och knarklager för verksamheten.

Nätverket stoppades efter att polisen kartlagt smuggelvägen i en intensiv spaningsinsats som inleddes den 19 april.

Två kvinnor från Grekland anlitades som kurirer. De flögs in från Aten och hämtades på Landvetter den 24 april. Samma dag inhandlades två resväskor, en grön och en rosa, på Backaplan i Göteborg.

Tåg till Luleå

Runt ett dygn senare sattes kvinnorna på tåget från Göteborg till Luleå med resväskorna fyllda med narkotika. Från Luleå åkte de sedan buss till Haparanda. Där mötte en man med bil upp för att skjutsa kvinnorna den sista etappen mellan Torneå och Lahtis, en resa på 70 mil.

Allting dokumenterades av polisens spanare i Göteborg och lokal polis i Luleå.

Väl i Finland sammanstrålade kvinnorna och chauffören med en annan av de inblandade, en man som flugit till Lahtis från Göteborg, i en lägenhet.

Alla fyra greps av finsk polis i anslutning till bostaden den 26 april och dömdes för grovt narkotikabrott i september.

Narkotika i flyttkartonger

I Sverige hade polisen installerat en dold kamera i trapphuset utanför lägenheten i Alingsås för att dokumentera vilka personer som rörde sig där.

Vid en husrannsakan mot lägenheten en kväll i maj i år beslagtog narkotikaspanarna 173 kilo marijuana. Narkotikan hade gömts i flyttkartonger och i en sopsäck i sovrummet – och var förpackad i vakuumpåsar inlindade i plastfolie med cirka 500 gram vardera.

Det stora beslaget ledde till att två av gärningsmännen sedermera kunde åtalas och dömas för synnerligen grovt narkotikabrott.

Även vapen – bland annat en pistol och en automatkarbin av fabrikatet Kalasjnikov – och kokain har tagits i beslag under utredningens gång.

Erbjöds 700 euro

En av de kvinnliga kurirerna har berättat för den finska polisen hur hon rekryterades av en man i Grekland. Han ska ha erbjudit henne att transportera cannabis genom Sverige tillsammans med en väninna för 700 euro.

Fem av de sex som dömts i Sverige har albanskt ursprung och har vistats här utan uppehållstillstånd i okänd omfattning. Den sjätte har sina rötter i forna Jugoslavien och har bott i Sverige i 15 år, enligt tingsrättens dom.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotikabrott

Alingsås

Marijuana

Göteborg

Finland