Google anställer tusentals för att städa på Youtube

Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
Barn ska skyddas från obehaligt material på Youtube.
NYHETER

Efter hård kritik ska Google förhindra att barn stöter på olämpligt material på Youtube.
Nu anställer de 10 000 personer som ska rensa bort våldsamma och obehagliga videor från sajten, rapporterar The Guardian.

Föräldrar varnas för att låta sina barn använda Youtube eftersom material med extremistiska kopplingar, våld och hatpropaganda finns tillängligt för barn som surfar runt på plattformen, något sajten fått motta hård kritik för, skriver The Guardian.

Greta Gris torteras i video

Förra månaden upptäckte flera föräldrar att barnfiltret Youtube Kids, där barn ska kunna titta på videor utan att stöta på obehagligt material, inte fungerade som det ska.

Ett exempel som hittades i barnens flöde var en video med den populära tecknade figuren Greta Gris, som torterades och sedan förvandlades till flera Iron Man-robotar.

Viktigt med mänskliga bedömningar

Nu anställer Google, som äger Youtube, 10 000 personer som ska städa upp på sajten för att barn inte ska komma i kontakt med material som innehåller våld, hat eller desinformation.

Enligt Youtubes vd Susan Wojcicki behövs mänskliga bedömningar för att helt och hållet få bort material som är olämpligt för barn.

Företaget arbetar sedan i juni på samma sätt för att få bort extremt våldsamt material från sajten. Hittills har de tagit bort nära två miljoner videor. Arbetet tränar även upp datasystem att identifiera liknande material i framtiden.

Här är Sveriges 7 största sociala medier 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Youtube

Google