Föräldrar tvingade sig in på luciafirande - slängdes ut

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tog sig in på elevernas firande – kastades ut.
NYHETER

Skolan hade meddelat föräldrarna om att firandet endast var till för eleverna – något vissa inte lyssnade på. Istället smög sig några in i lokalen, och kastades ut.

– Det är ju så vackert när barnen sjunger på lucia och eftersom kyrkan inte var full förstår jag inte problemet, säger en av föräldrarna till Östermalmsnytt.

Det var tidigare på onsdagen som Engelbrektsskolan i Stockholm höll sitt årliga luciafirande i Engelbrektskyrkan.

I förväg hade skolledningen informerat föräldrarna och anhöriga om att firandet endast var för eleverna, anledningen ska ha varit av säkerhetsskäl.

Många föräldrar valde dock att trotsa skolans riktlinjer och smög sig in i kyrkan.

– Det är ju så vackert när barnen sjunger på lucia och eftersom kyrkan inte var full förstår jag inte problemet, säger en förälder till Östermalmsnytt.

Men personalen höll inte med om det. Personalen som upptäckte föräldrarna krävde att de omgående skulle lämna lokalen – men föräldrarna vägrade. Då fick skolans rektor stega fram och beordra dem.

– Han sa ”Ni ska ut härifrån, NU!”. Vi var sex, sju föräldrar som portades och blev utslängda ur kyrkan. Detta på självaste lucia! Men vi såg att det gömde sig fler föräldrar som hukade på andra rader, säger en annan förälder till Östermalmsnytt.

Känner sig kränkta

Enligt skolans rektor Tomas Hultquist hade brandmyndigheten beslutat om en begränsning av personer i kyrkan, därmed fick inte föräldrar närvara. I ett mejl till Östermalmsnytt skriver han att de förklarade detta till de föräldrar som ändå ville komma in i kyrkan, och som de tråkigt nog behövde stoppa i dörren.

Något som en av föräldrarna inte håller med om.

– Nej. Det var ju flera tomma bänkrader. Kyrkan var absolut inte fullsatt. Att bli utslängd från kyrkan i juletider känns otroligt fel. Jag känner en enorm sorg och besvikelse, säger denne.

Enligt kyrkoherden och arbetsmiljöansvarige på Engelbrektskyrkan så var det 857 personer på plats – kyrkan får ta in 912 sammanlagt. Enligt henne fanns en del vuxna i lokalen.

Föräldrarna som blev utslängda känner sig kränkta och ledsna. En av de menar att det inte är så konstigt att man som förälder gör allt för att se luciatåget.

– Lucia är en så vacker tradition som nu bli förstörd. Lucia och jul handlar om värme, kärlek och gemenskap, och att man ska samlas tillsammans i guds hus, men nu blir det snarare att man skiljs.

Därför sjunger vi Luciasången 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM

Lucia

Stockholm