Kriget i Syrien

Uppgifter: Många döda i gasattack i östra Ghouta

avChristoffer Nilsson, Hans Österman

Mer än 70 personer har dödats i en misstänkt attack med kemgas i Syrien, rapporterar flera aktivistgrupper.

Familjer som flytt till skyddsrum ska ha hittats döda med skummande vätska från munnarna.

Syriska regimen nekar till anklagelserna – samtidigt som USA:s utrikesdepartement säger sig följa rapporteringen och pekar på Rysslands ansvar.

Flera rebellgrupper och aktivistorganisationer rapporterar om en brutal attack mot den rebellkontrollerade staden Douma i östra Ghouta, nära huvudstaden Damaskus, under lördagen.

Uppgifterna återges av bland andra CNN, BBC, Reuters och Al Jazeera.

Grupperna uppger att bomberna släpptes från helikopter och innehöll giftig gas, troligen klorgas. Räddningsorganisationen Vita hjälmarna har publicerat obehagliga bilder på döda och skadade, många av dem är små barn, med vätska som skummar från munnen.

Enligt Vita hjälmarna visar bilderna offer som kvävts till döds i attacken, men bilderna har inte kunnat verifieras.

1 av 3 | Foto: AP.
Förödelse i Ghouta efter attacken.

Organisation: Dödssiffran väntas stiga

Frivilligorganisationen uppger för Al Jazeera att minst 70 personer har dödats och hundratals skadats i den misstänkta kemattacken. Flera av dem ska ha sökt skydd i källare undan bombningarna.

– Sjuttio människor kvävdes till döds och hundratals kvävs fortfarande, säger Vita hjälmarnas chef Raed al-Saleh till Al Jazeera och tillägger att dödssiffran väntas stiga.

Han uppger också att såväl klorgas som annan, starkare gas användes i attacken mot Douma.

Syrisk nyhetsbyrå nekar till anklagelserna

Liknande uppgifter kommer från Syrisk-amerikanska medicinska sällskapet, Sams, enligt TT. Organisationen uppger att en bomb med klorgas träffade sjukhuset i Douma och en att annan byggnad i närheten träffades av en annan typ av kemvapen.

Syriska regimen har inte kommenterat den påstådda gasattacken officiellt, men den statskontrollerade nyhetsbyrån Sana citerar en myndighetskälla som nekar till anklagelserna och säger att rebellerna i Douma är på väg att besegras och sprider falska nyheter för att försöka stoppa arméns offensiv mot staden.

USA lägger ansvar på Ryssland

Tidigt på söndagsmorgonen, svensk tid, kommenterade det amerikanska utrikesdepartementet uppgifterna officiellt.

– Rapporter från kontakter och medicinsk personal på plats indikerar en potentiellt hög dödssiffra, däribland familjer som gömde sig i skyddsrum. De här uppgifterna, om de bekräftas, är fasansfulla och kräver omedelbar respons från det internationella samfundet, säger talespersonen Heather Nauert.

I ett skriftligt uttalande lägger USA:s utrikesdepartement ansvar på Ryssland, som stödjer Assad-regimen.

– Med sitt orubbliga stöd till regimen är det Ryssland som i slutändan bär ansvar för de här brutala attackerna mot ett oräkneligt antal syrier, säger Heather Nauert.

USA uppmanar Ryssland att omedelbart sluta stödja Assad-regimen.

Även den brittiska regeringen har reagerat och kräver en snabb utredning av händelsen.

Enligt AFP dementerar Ryssland att den syriska regimen använt kemgasvapen mot Douma.

Den 4 april 2017 utsattes staden Khan Sheikhun i norra Syrien för en gastattack från luften. 87 människor, varav dussintals barn, dödades av gasen. Enligt FN:s utredning var det nervgiftet saringas som användes – och Syriens regering och president Bashar al-Assad som låg bakom den.

Två dagar senare svarade USA, på order av Donald Trump, med missilanfall mot en regimkontrollerad militäranläggning i Homs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ghouta

Syrien

Ryssland

USA