Två av tre vill slippa tidsomställningen: ”Jättestörigt att behöva ställa om”

Publicerad:

NYHETER

Tycker du att det är jobbigt att behöva komma ihåg om man ska ställa fram eller tillbaka klockan när det är dags för sommartidsomställningen?

Flera europeiska länder är pådrivande för att EU ska avskaffa omställningen mellan sommar och vintertid.

– Vi är nog en hel människor som tycker det är jättestörigt att behöva byta tid två gånger per år, säger Christina Svensson, initiativtagare till Facebookgruppen ”Normaltid alltid”.

I natt är det dags att ställa fram klockan en timme när vi ska anpassa oss till sommartid.

Det finns en stark opinion för att införa normaltid året om. Frågan har diskuterats på EU-nivå och i februari tog parlamentet beslut om att frågan om att bör utredas av kommissionen.

Christina Svensson startade Facebookgruppen ”Normaltid alltid” som vill att Sverige ska slopa omställningen mellan vinter- och sommartid.
Foto: privat
Christina Svensson startade Facebookgruppen ”Normaltid alltid” som vill att Sverige ska slopa omställningen mellan vinter- och sommartid.

Även i Sverige finns det folk som driver frågan, flera riksdagsledamöter har motionerat om att slopa omställningen. Många av de som strider för frågan hänvisar till hälsoskäl – att både människor och djur mår dåligt av omställningen.

En enkätundersökning som DN/Ipsos gjort visar också att två av tre svenskar vill slippa omställningen.

Trött i veckor efteråt

Christina Svensson som startade Facebookgruppen ”Normaltid alltid” tycker också att hälsoaspekten är viktig.

– För mig personligen handlade det mest om en irritation över att behöva ställa om klockan och att man blir trött i flera veckor efter omställningen. Vi är nog en hel människor som tycker det är jättestörigt att behöva byta tid två gånger per år, säger Christina Svensson.

– Det absolut viktigaste argumentet för normaltid är att vår biologiska klocka styrs av solen. Det är på morgonen vi behöver solljus för att kalibrera vår inre biologiska klocka. Det var det årets Nobelpristagare i medicin fick Nobelpriset för, fortsätter hon.

Stor fråga i flera europeiska länder

När frågan var uppe för debatt i EU-parlamentet var det flera parlamentariker, bland annat från Finland och Tyskland som var pådrivande för att frågan om klockomställningen ska slopas ska utredas.

– I Finland har de samlat in 70. 000 namn och det finns stora grupper i bland annat Tyskland och Nederländerna som är pådrivande. Där har de fått med sig politiker också vilket vi inte har fått i samma utsträckning i Sverige, säger Christina Svensson.

Nackdelar med sommartid året om

Det blev ett ja till att utreda frågan när parlamentet röstade i februari– på sikt kan EU därför komma att rösta om att klockomställningen ska slopas.

– De politiker som kommit med förslagen om att vi ska ha sommartid året om argumenterar för att det är trevligt med ljusare eftermiddagar, vilket är ett ytligt sätt att se på frågan. Vi menar att vi ska respektera naturlagarna och ha en klocka styrd av solen och ha normaltid året om, så att när solen står som högst på himlen så visar klockan på tolv, säger Christina Svensson.

”Jag bryr mig inte om att ställa om några klockor”

Hon hoppas att hon inte kommer påverkas så mycket av lördagsnattens tidsomställning.

– Jag är ju så privilegierad att jag inte har någon fast arbetstid att förhålla mig till, så jag kommer att kliva upp den tid jag vanligtvis vaknar, och låter övergången till sommartid ske i sin egen takt. Jag bryr mig inte om att ställa om några klockor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN