Orbán: 2000 agenter vill göra Ungern till invandringsland

avStaffan Lindberg

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Laszlo Balogh / Getty Images

Tonläget i den ungerska valrörelsen blir allt hätskare.

Premiärminister Viktor Orbán attackerar än en gång finansmannen George Soros – och påstår att han i hemlighet har placerat 2000 agenter i Ungern.

– Vi vet exakt, vid namn, vilka de här människorna är och hur de agerar för att göra Ungern till ett invandringsland, säger premiärministern.

Den ungerska premiärministern Viktor Orbáns angrepp på sina politiska fiender blir allt grövre – och märkligare – inför valet på söndag. I stället för att debattera politiska förslag med oppositionen väljer landets regering att rikta sina attacker mot yttre fiender.

Det kan handla om att måla ut länder som Sverige, som tagit emot många asylsökande, som skräckexempel.

Eller att fortsätta att sprida konspirationsteorier.

Under en lång tid har den ungersk-amerikanske finansmannen och filantropen George Soros, 87, varit huvudfiende. Genom sin stiftelse Open Society foundation ger Soros stöd till olika frivilligorganisationer runt om i världen. Orbán har tidigare hävdat att finansmannen har en hemlig plan för att ta makten och ”dränka Europa i muslimer”. Påståenden som Soros vid flera tillfällen har bemött och förnekat.

Tror Soros är djävulen

När Aftonbladet i förra veckan besökte Ungern såg vi valaffischer där den samlade ungerska oppositionen klippts in med bultsaxar runt Soros, framför ett sönderklippt gränsstängsel. Budskapet var tydligt: om regeringen faller står gränsen vidöppen.

Enligt den ungerska tidningen abcug.hu tror många ungerska barn redan nu att Soros är djävulen, enligt The Budapest Beacon.

Det hindrar inte Viktor Orbán från att vrida upp retoriken ytterligare.

Enligt den engelskspråkiga nättidningen The Budapest Beacon, som citerar landets nyhetsbyrå MTI, påstår Orbán att den ungerska regeringen känner till 2000 agenter, som jobbar för Soros, vid namn.

”Het valfråga”

– Runt 2000 personer som jobbar i Ungern för att störta regeringen i valrörelsen och ersätta den med en invandringsvänlig regering som stödjer George Soros, sa Orbán på fredagen i statlig radio.

Den ungerske premiärministern fortsatte:

– Vi vet exakt, vid namn, vilka de här människorna är och hur de agerar för att göra Ungern till ett invandringsland.

Premiärministern påstod att nya inspelningar hela tiden dyker upp, där ”befäl i Soros-armén”, hörs tala om operationen, enligt The Budapest Beacon.

Bernadett Szel, som leder oppositionspartiet LMP, sa nyligen till Aftonbladet att attackerna mot Soros, men även mot länder som Sverige, egentligen handlar om något annat: att skrämma väljarna och ta kontroll över debatten.

– De behöver migration som en “het” valfråga för att slippa diskutera skola, sjukvård och korruption, sa hon.

Ny lag mot Soros

När Aftonbladet i fjol rapporterade att den ungerska polisen anklagades för att misshandla migranter, dömdes rapporteringen ut som felaktig av landets regering, bland annat på grund av påstådda kopplingar mellan organisationen Läkare utan gränser och George Soros.

Den ungerska regeringen har lagt fram en anti-Soros-lag, som ska slå mot organisationer som hjälper migranter, och som planeras att drivas igenom efter valet. Något som bland annat oroar organisationen Ungerska Helsingforskommittén.

– Den här gången är det asylsökande. Nästa gång romer, politiska aktivister eller någon annan grupp, sa Andras Lederer från organisationen till Aftonbladet.

Läs Aftonbladets reportage från Ungern här.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ungern

Fidesz

Budapest