Nytillskott i djurvärlden - fågelätande groda

avSofia Ström

163 nya djur- och växtarter upptäckta – hotas av klimatförändringarna

1 av 11 | Foto: ap

En geckoödla med leopardfläckar, och en groda med huggtänder som livnär sig på fågar.

De är två av de nya djurarter som upptäcktes i regionen kring Mekongfloden i sydöstra Asien förra året.

Förra året hittade gjorde forskare en rad nya fynd i djur och växtvärlden i regionen. De upptäckte 100 nya växtarter och 28 fiskar, 18 reptiler, 14 groddjur, två däggdjur och en fågel, rapporterar WWF International.

Det blir drygt tre nya arter i veckan, om man lägger nyheterna till listan av 1 000 nyupptäckta arter mellan 1997 och 2007.

Fler fynd väntar

Och naturfesten verkar vara långt i från över:

– Efter ett millenium i skymundan så är de här arterna nu i strålkastarljuset, och det är tydligt att det finns fler som väntar på att upptäckas, säger Stuart Chapman, chef för WWF:s Mekong-program.

Men trots de många lyckliga tilldragelserna så finns ett smolk i bägaren: klimatförändringarna.

– Ovanliga, utrotningshotade och endemiska arter som de här nyupptäckta är särskilt utsatta, eftersom klimatförändringarna ytterligare kommer att krympa deras revir, säger Chapman till AP.

Och flera av de nya arterna hotas redan av tjuvjakt, föroreningar och minskande revir på grund av människan.

Groda med bett

Men än så länge kan vi njuta av exempelvis den huggtandade grodan, Limnonectes megastomias, som upptäckts i östra Thailand. Den ligger längst vattendrag och väntar på byten i form av fåglar och insekter. Forskarna tror att huggtänderna används i slagsmål med andra hannar.

En annan ovanlig upptäckt var Cat Ba leopardödlan, Goniurosaurus catbaensis, som hittades på ön Cat Ba i norra Vietnam. Den har stora orange-bruna ögon, och leopardfläckar över hela kroppen.

Ytterligare nya bekantskaper är den tub-näsade fladdermusen Murina harpioloides i sydöstra Vietnam, och fågelarten Nonggang babbler, som håller till i regnskogen längst gränsen mellan Kina och Vietnam.