Så blev röda Europa blått

avJohanna Melén

NYHETER

Usla valresultatet för S i Tyskland del av en längre trend

Foto: AFP

I går gjorde de tyska socialdemokraterna sitt sämsta val sedan andra världskriget.

De är långt ifrån ensamma.

Det röda Europa har blivit allt blåare.

Minns ni EU-toppmötet i Göteborg 2001?

Socialdemokraten Göran Persson mös tillsammans med partikollegan Gerhard Schröder, Tyskland, socialisten Lionel Jospin, Frankrike, röde Poul Nyrup Rasmussen, Danmark och Storbritanninens Labourledare Tony Blair. Center-vänsterpolitikern Romano Prodi var EU-kommissionens ordförande.

Åtta år senare har färgskalan ändrats.

Ingen slump

När moderaten Fredrik Reinfeldt leder EU-möten består kretsen av kristdemokraten Angela Merkel, Tyskland, liberalen Lars Lökke Rasmussen, Danmark och kommissionens ordförande heter José Manuel Barroso och är konservativ politiker från Portugal. Storbritanniens Gordon Brown är fortfarande röd, men hans ställning vacklar och blåa David Cameron vädrar morgonluft.

Att Tysklands socialdemokratiska parti i går gjorde sitt sämsta val på åratal var alltså ingen slump. Mer en allmän trend. De senaste tio åren har Europa gått från rött till blått. Vad är det som har hänt?

Eric Sundström är chefredaktör för Socialdemokraternas tidning Aktuellt i politiken. Han ser åtminstone fyra förklaringar.

Högern mot mitten

Europa har förändrats. Arbetarklassen ser inte ut som den gjorde och därmed har en säker grupp väljare försvunnit. Socialdemokratin har inte lyckats locka tillräckligt många ur den stora tjänstemannagruppen.

Högern har gått mot mitten och köpt tanken på att skatter ska betala välfärden. Våra egna moderater är ett exempel på det.

Främlingsfientliga och populistiska partier har vuxit sig starkare och tagit väljare från socialdemokratiska partier.

Brist på röda ledargestalter som Schröder och Blair. Det blev tydligt när EU:s socialister inte ens kunde komma på en motkandidat till konservativa Barroso som EU-kommissionens ordförande.

Stigande arbetslöshet

Och det är inte bara Europas regeringar som är blå. Även EU-kommissionen, EU:s regering, domineras av konservativa och i EU-parlamentsvalet i somras hörde den socialistiska gruppen till förlorarna. Framtiden då? Den kan trots allt vara ljus, tror Eric Sundström på Aktuellt i politiken. Socialdemokraternas bästa kort i nästa års svenska riksdagsval sägs vara den stigande arbetslösheten. Och den stiger i hela Europa. Finanskris och klimatkris är andra problem som kan gynna de röda.

– Det här är frågor som den europeiska socialdemokratin har diskuterat internt väldigt länge men utan att det har lett till konkret politik och valsegrar. Men om man slutar vara nostalgisk och i stället börjar bygga framåt kan en vändning ske, säger Eric Sundström.