Inget åtal för "Niggersson"

NYHETER

Det blir inget åtal för de rasistiska namnexemplen "Neger Niggersson och "Oskar Neger" som dök upp i Skånepolisens internutbildning. Det har inte gått att visa vem som lagt in namnen i datasystemet.

– Utredningen är avslutad. Det är omöjligt att gå vidare med det, säger chefsåklagare Jörgen Lindberg vid riksenheten för polismål i Malmö, till TT.

Eftersom den eller de som lagt in namnen är okända har åklagaren inte kunnat bedöma om de haft uppsåt att sprida namnen, något som krävs för att det ska vara fråga om hets mot folkgrupp.

Dolt bakom pseudonym

Kursdeltagare hos polisen reagerade när rasistiska fingerade namn dök upp på datorskärmen som exempel under deras internutbildning. Kursledaren såg då till att namnen raderades och enligt Lindberg finns inga inloggningsuppgifter som i efterhand kan visa vem som en gång skrev in namnen i polisens interna system.

Under utredningen hittades ytterligare ett rasistiskt namnexempel, inlagt redan 2002 i Landskrona. Men inte heller där har det gått att finna den skyldige, som dolt sig bakom en pseudonym.

– Det var "Kalle Krusbär" eller någonting liknande. Systemet är fullt av påhittade namn som "Maja Hallon" eller Lasse Svensk". Kreativiteten är stor när det gäller sådant, säger Jörgen Lindberg.

TT