EU:s protest mot Iran – kallar hem ambassadörer

NYHETER

Alla EU-länder kallar nu till sig Irans ambassadörer i protest mot att brittiska ambassadanställda gripits i Iran.

Om det inte ger resultat övervägs visumrestriktioner eller att kalla hem EU-ambassadörer från Iran

Vid ett möte i Kommittén för säkerhets- och utrikespolitik (Kusp) i Bryssel på fredagen beslutades att EU-länderna omgående ska kalla upp Irans ambassadörer till sina respektive utrikesdepartement för att protestera mot att brittiska ambassadtjänstemän gripits i Iran efter oroligheterna.

– Alla står fullständigt bakom britterna och det finns en klar vilja att stegvis höja trycket på Iran, säger en EU-diplomat till TT.

Alla gripna måste släppas

De iranska ambassadörerna i EU:s alla 27 medlemsländer kommer att få lyssna till krav på att samtliga gripna måste släppas. Fortfarande sitter två personer fångna av de nio lokalanställda på ambassaden som ursprungligen greps.

EU kommer nu att följa utvecklingen löpande. Redan nästa vecka kan det bli aktuellt att ta till tuffare åtgärder om det inte blir önskad respons från Iran.

De ytterligare åtgärder som diskuteras är bland annat att kalla hem EU-ländernas ambassadörer från Teheran och att införa visumrestriktioner för iranier.

– Det bedömer ambassaderna lokalt, men en signal är i faggorna om att vara mycket restriktiv när man beviljar visum för officiella iranier, säger EU-diplomaten.

"Djupt bekymrat"

Samtidigt som mötet pågick i Bryssel sade ledaren för Irans mäktiga Väktarråd att de gripna ambassadtjänstemännen ska ställas inför rätta. Vid fredagspredikan i Teheran sade Ahmad Jannati att de har erkänt brott kring de demonstrationer som följde på presidentvalet.

– Vid dessa incidenter var ambassaderna närvarande och några personer greps. Naturligtvis kommer de att ställas inför rätta, sedan de erkänt, sade Jannati.

Storbritanniens utrikesdepartement sade att det är "djupt bekymrat" över dessa uppgifter.

– Anklagelserna att våra anställda är inblandade i att underblåsa bråk saknar helt grund. Vi söker nu en omedelbar förklaring från iranierna, sade en talesperson för brittiska UD. Hon sade också att kontakter mellan de båda länderna pågår både i London och i Teheran.

Även i Bryssel är man bekymrad över de senaste uppgifterna från Teheran.

– Om det skulle bli så är vi förstås inte nöjda med den iranska responsen, säger EU-diplomaten.

Kusp har inplanerade möten både på tisdag och fredag i nästa vecka.

TT-AFP