Joe Biden hånar Saddam – i Irak

avSofia Ström

NYHETER

”Den jäveln roterar i sin grav just nu”

Foto: AP
USA:s vicepresident Joe Biden med några av de nya medborgarna.

Vicepresident Joe Biden firade den amerikanska nationaldagen i Saddam Husseins gamla palats i Irak.

Det gjorde han genom att håna och häckla den döde diktatorn i grova ordalag.

Något som rimmar illa med Obamas försök att skapa försoning med den muslimska världen.

Foto: AP
Biden ställde glatt upp på bild med de som närvarade på ceremonin.

Vice presidenten hyllade amerikansk patriotism samtidigt som han hånade Hussein vid en stor ceremoni i den forne diktatorns palats utanför Bagdad.

– Jag är jävligt stolt över att vara amerikan, sa Biden rapporterar CNN.

Nya amerikaner

237 personer, som slagits tillsammans med de amerikanska trupperna Irak, välkomnades i ceremonin i palatset som nya amerikanska medborgare.

De nya amerikanerna var främst av mexikanskt eller filipinskt ursprung, men några var också irakier.

– Vi gjorde det i Saddams palats och jag kan inte tänka mig något bättre. Den jäveln roterar i sin grav, sade Biden om diktatorn som avsattes i en USA-ledd invasion 2003 och som avrättades av den irakiska regeringen 2006.

Ska främja försoning

Joe Biden hyllade i invigningstalet USA:s mångfald och att landet blivit en fristad för många flyktingar.

– Hur löjligt det än låter så är jag stolt över att vara amerikan. Tack för att ni väljer oss. Ni är anledningen till Amerika är starkt, sade han till de 237 nya amerikanerna.

Bidens besök i Irak infaller bara några dagar efter att USA formellt har avslutat sin militära närvaro i de stora städerna och lämnat över landets säkerhet till irakiska styrkor.

Främja förståelse?

Sina kraftfulla ord till trots är Biden i Irak för att främja försoning med Irak. Han befinner sig i Bagdad på uppdrag att förbättra de politiska relationerna med landet.

Obama-administrationen har en uttalad agenda att förbättra relationerna med den muslimska världen. För en måndad sedan höll presidenten ett redan klassiskt tal på Kairos univiersitet om fred och försoning, där han bland annat citerade Koranen, Bibeln och Talmud.

"O-Obamskt"

– Jag är överraskad över att Obama-administrationen använder så starka ord, säger USA-experten Henrik Thune vid Norska Utrikespolitiska institutet, till VG på nätet.

– Obama har tidigare varit tydlig med att det inte ska användas för starka ord i försoningsförsöken med den islamska världen. Vi minns till exempel hans tal i Kairo. Bidens tal är raka motsattsen, han använder ett "Texas-språk" som ger associationer till Bush-administrationen, säger Thune.