Ska leva på 97 kr – per dag

avJessica Ritzén

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets Jessica Ritzén testar hur man klarar sig på socialbidrag

97 kronor om dagen.

Det ska jag leva på under en månad.

Precis som de hundratusentals nya socialbidragstagare som väntas de närmaste åren.

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
PÅ SOCIALKONTORET Aftonbladets Jessica Ritzén förstod att det skulle bli tufft – men blir ändå chockad av fattigdomen: 2 910 kronor. Hur ska det gå?

Nära var tjugonde svensk lever på socialbidrag i dag. Förra kvartalet ökade kostnaderna med åtta procent. Den högsta summan på fem år. Och det är bara början.

Redovisar varje krona

Jag får min fattigdom på ett socialkontor i Stockholm fredagen den 13 mars klockan 13. 2 910 kronor.

Det är vad jag ska leva på i en månad när hyra och räkningar är betalda.

Jag har med mig närmare hundra papper och kontoutdrag till mitt första soc-möte. Varje månad måste jag redovisa varje krona för att få pengar.

– Dina inkomster de sista tre månaderna räknas som normöverskott, det är pengar som du borde ha sparat men man kan göra en överprövning, säger handläggare Gabriela Lopez.

Stugan måste säljas

Nu är det här på låtsas. Men även om jag hade fått sparken, haft noll kronor på kontot och stått utan a-kassa hade jag inte fått hjälp på flera månader.

Skulder bryr sig inte socialkontoret om. Så CSN får vänta. Precis som alla andra lån och skulder. Sommarstugan måste säljas inom månader. Och jag får inte lämna Stockholms län.

Plötsligt hörs en smäll. Mannen i rummet bredvid skapar sådant tumult att en Securitasvakt måste ingripa. Det händer flera gånger varje vecka. Människor som får nej vid den sista utposten.

Hur socialbidragsberoende påverkar samhället vet ingen. Men hur det påverkar mitt liv tänker jag ta reda på. Om så bara för en månad.

Följ min Fattigblogg på Aftonbladet.se.

Följ Jessicas blogg

Publicerad: