Almedalsveckan

”Åtta miljoner är utan röst i Europa”

NYHETER

Frida Johansson Metso, LUF: Här är ditt tal, Jan Björklund!

Europaparlamentet möts snart i Bryssel. I Sverige tackar jag för det förtroende väljarna gav mitt parti.

Men när segersötman surnat kvarstår faktum: 8 miljoner invånare i EU blev aldrig tillfrågade att rösta.

8 miljoner, nästan ett helt Sverige: De papperslösa.

Folkpartiet gick till val på förbättringar för papperslösa och fler möjligheter för flyktingar. Den restriktiva migrationspolitikens brutala konsekvenser är att personer mister livet, inte när de flyr sina förföljare, utan på väg in till oss. Den politiken bär också ansvaret för att de papperslösa lever rättighetslösa i EU.

Men valrörelsen handlade aldrig om dem. Istället varnade Marita Ulvskog, S, för en armé av lågavlönade, en uppföljning på Perssons sociala turister. Att stå på go home-sidan blir dock komplicerat om Ulvskog inser att svenskar faktiskt lönekonkurrerar, genom en svag kronkurs, eller vet att man krävt lönekonkurrens tidigare. I början av EU-medlemskapet åkte svenska byggarbetare till byggboomens Tyskland. När jag hör Ulvskogs tal om schyssta löner i förhållandet till de papperslösa, människor som inte bara saknar vård och samhällets skydd, utan också saknar möjlighet att ställa krav på arbetsgivaren, då förskräcks jag.

De papperslösa är EU:s nya fattiga arbetarklass. Men S talade inte för dem i sin valrörelse, precis som de inte talat för dem under sin regeringstid. Jag är glad över att valet stärkte liberala krafter i EU. Svenskt EU-ordförandeskap ska ta fram en ny asylpolitik och det är skönt när varje röst som Ulvskogs försvagas.

Slutligen. De desperata rapporter som kommer från Iran via Twitter sänder budskapet att EU måste bli starkare utrikespolitiskt och kunna agera när civilbefolkningen kränks. Men twittrandet visar också på nätets utveckling.

IT-politiken måste utvecklas och integritetspolitiken anpassas rimligare.

Vi står mitt i flera allvarliga kriser, ekonomiska och en allt annat än naturliga klimatkris. Sverige har en ungdomsarbetslöshet som hotar en hel generation. De som söker enkla svar på svåra frågor vinner mark, invandrarkritiska SD ökar.

Året har många utmaningar, men den största är att syna deras bluff. Oavsett om stängda gränser motiveras av arbetsmarknadsskäl eller rasism kommer liberaler aldrig bidra med varken mankraft eller murbruk till fästning Europa. Riv murar med oss!

Aftonbladets bloggar

Frida Johansson Metso, LUF

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Almedalsveckan

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan