Svenskar tagna vid Jerusalemvräkning

Tar över En judisk familj på väg att ta över ett hus där de palestinska ägarna just drivits bort.
Tar över En judisk familj på väg att ta över ett hus där de palestinska ägarna just drivits bort.

Svenskar fanns bland de gripna när israelisk kravallpolis i en öppen utmaning mot EU:s svenska ordförandeskap och USA på söndagen vräkte palestinier i det omstridda östra Jerusalem.

Det gick delvis våldsamt till när polisen slog till i gryningen. Över 50 palestinier vräktes, varav ett 20-tal barn. Extremistiska bosättare hjälpte polisen med att bära iväg palestiniernas bohag, och med borrar, spadar och stegar intog de sedan husen.

Utländska aktivister, som den senaste tiden à la mänskliga sköldar bott hos de nu utkastade släkterna al-Rawi och Hanoun, greps.

– Vi släpptes för ett par timmar sedan, efter åtta timmar i fångenskap, sade Rikard Björk, en av två gripna svenskar, till TT på eftermiddagen.

– Vi fick utstå en del sparkar och slag och sveda och värk, sade 22-årige Björk, som kommer från Göteborg.

Portförbjudna

Förutom Björk greps 24-årige Uppsalabon Aksel Yoren och sex aktivister till. De representerar ISM, en internationell rörelse som försöker skydda palestinska offer för Mellanösternkonflikten. Efter söndagens tumult är de vid vite förbjudna att bege sig till den omstridda stadsdelen Sheikh Jarrah.

EU, USA och andra västmakter har den senaste tiden kommit med hård kritik mot Israels åtgärder i östra Jerusalem, som palestinierna vill ha som huvudstad samtidigt som Israel hävdar att den heliga staden inte kan delas.

EU:s svenska ordförandeskap manade för två veckor sedan i en ovanligt specifik kommuniké Israel att låta tre släkter få bo kvar i sina hus i östra Jerusalem, bland dem de nu vräkta familjerna al-Rawi och Hanoun. Att kasta ut palestinier till förmån för judiska bosättare "hotar ytterligare fredens chanser" i Mellanöstern, hette det i skrivelsen.

"Falska papper"

Att en tredje släkt, al-Kurd, nämndes av EU måste enligt Rikard Björk komma sig av ett missförstånd – enligt ISM vräktes de palestinierna redan förra året.

En granne, Amal Kassim, sade till medier på plats att många palestinier i Sheikh Jarrah är rädda för att de står i tur. Kassim förklarade att bosättarna har falska papper som övertygat Israels högsta domstol. Palestiniernas rätt till egendomarna baseras på en uppgörelse mellan FN och Jordanien 1956, då regimen i Amman styrde denna del av det gamla Palestina.

TT

Publisert: