Nyheter

Piratpartiet ställer upp i kommun- och landstingsvalen

Av: 

Johanna Melén

Sebastian Chaaban

NYHETER

De kom in i Europaparlamentet och vill in i riksdagen.

Nu ställer Piratpartiet även upp i kommun- och landstingsvalen nästa år.

– Vi har viktiga saker att uträtta på alla politiska nivåer, säger partiledaren Rick Falkvinge till Aftonbladet.

Piratpartiet gjorde succé i valet till Europaparlamentet den 7 juni. Med 7,1 procent av rösterna tog partiet ett mandat.

I riksdagsvalet 2006 fick partiet bara 0,63 procent av rösterna.

Efter framgången i Europavalet har partiet medvind och meddelar nu att man 2010 kommer att ställa upp i kommun- och landstingsvalen, i tillägg till riksdagvalet.

Vill ändra lagen

”Vårt mål är att förändra lagstiftningen på en global skala för att gynna framväxten av informationssamhället, präglat av mångfald och öppenhet” skriver partiledaren Rick Falkvinge i dag på DN Debatt, och fortsätter:

”Men Piratpartiet behövs också för att värna medborgarnas integritet och privatliv mot övervakningspopulistiska och uppgiftsinsamlingsglada myndigheter på lokala politiska nivåer.”

Hur ser du på era möjligheter att lyckas i kommun- och landstingsvalen?

– Jag tror att de är goda. Det finns ett intresse för våra frågor, det visades inte minst i EU-parlamentsvalet. Har man ett nytt politiskt perspektiv måste det in på alla nivåer, säger Rick Falkvinge till Aftonbladet.

Men Piratpartiet kommer inte att ställa upp i alla Sveriges 290 kommuner eller 20 landsting. Partiet har ännu inte en tillräckligt stor organisation.

Falkvinge är tydlig med att bara de ”skarpaste representanter” ska få ställa upp i lokalpolitiken.

Vad betyder det?

– Det handlar mer om kvaliteten på den lokala organisationen än om enskilda individer. Vi kommer att ställa krav på att man tar fram kandidatlistor som kanske täcker 20, 25 stolar i kommunfullmäktige. Det ska vara en seriös och trovärdig satsning.

Rick Falkvinge nämner landets studentstäder som platser där man har goda möjligheter att lyckas. Det största hotet mot satsningen, både när det gäller riksdagsval och lokalval, är ekonomin.

– Pengar är ett ständigt problem för oss. I dag finansieras vi av 700 personer som varje månad skänker en del av sin inkomst. Men samtidigt jobbar vi kostnadseffektivt. Vi har till exempel inget kontor ännu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter