Planerade terrorattacker – greps

avErik Wiman, Tobias Österberg

Småföretagaren levde ett utåt sett normalt liv i North Carolina.

I hemlighet tros han ha planerat omfattande terrordåd mot Israel och dess allierade.

I går greps han och sex andra män av FBI.

Männen är mellan 20 och 39 år gamla. Alla sju anklagas för att ha planerat att stödja terrorister och att ha konspirerat i syfte att kidnappa, skada och mörda personer utomlands. Om de döms riskerar de fängelse på livstid.

”Terrorn frodas”

– De här åtalen visar att terrorister och deras anhängare inte bara finns i något avlägset land utan kan växa och frodas här hemma, sade åklagaren George Holding.

De sju männen greps i delstaten North Carolina i den amerikanska södern i måndags, anklagade för att ha planerat terrordåd mot mål i andra länder.

Den äldsta av dem, 39-åriga pappan Daniel Boyd, är enligt BBC en småföretagare i murarbranschen. Han har bott på en vackert belägen sjötomt utanför staden Raleigh i North Carolina. I hemlighet ska han ha rest på träningsläger i Afghanistan och Pakistan för att lära sig "militant jihad". Enligt åtalet ska han också ha värvat sina två söner, 20 och 22 år gamla, till kampen. Av de övriga i gruppen är tre amerikanska medborgare medan den fjärde har uppehållstillstånd i landet.

Samlade in pengar

Under de senaste tre åren har Boyd, hans söner och de andra åtalade i gruppen ägnat sig åt att samla in pengar för kommande terrorattacker. Enligt ett uttalande från USA:s justitiedepartement var målet att engagera sig i "våldsam jihad".

I juni 2007 ska Daniel Boyd och flera av de andra i gruppen ha rest till Israel med syfte att genomföra terrordåd, men de återvände till USA med oförrättat ärende. En annan av de gripna ska ha rest till Kosovo för att delta i jihad.

Männen sitter nu häktade utan möjlighet till borgen och väntas framträda vid ett domstolsförhör senare i veckan.