Häktesvårdare åtalas efter självmord

NYHETER

Lät mannen hänga kvar i lakanen han hängt sig i

Tre vårdare vid häktet i Mariestad åtalas för tjänstefel sedan de inte försökt rädda livet på en intagen som hängt sig.

De är de första häktesvårdarna som dras inför skranket för ett sådant brott.

Den 23-årige mannen var intagen på häktet i Mariestad. En februarikväll i fjol hade han med hjälp av ett hopvirat lakan hängt sig i ett takrör på toaletten.

Men när vårdarna upptäckte honom tog de inte ned honom och försökte rädda hans liv. Först fjorton minuter senare senare plockades han ned av ambulanspersonal som anlänt till platsen.

Mannen avled av skadorna efter två dagar på sjukhus. På torsdagen åtalades de tre vårdarna för tjänstefel vid Skaraborgs tingsrätt.

Nekar till brott

Åklagaren vid riksenheten för polismål, Bo Lindgren, skriver i åtalet att vårdarna omedelbart skulle ha tagit ned den intagne och försökt rädda hans liv.

– Den samlade utredningen med skriftlig och muntlig bevisning visar att det finns skäl att väcka åtal, säger Bo Lindgren till TT.

De tre männen nekar till att ha gjort något brottsligt. Påföljden kan bli böter eller fängelse upp till två år.

– Jag har ingen uppfattning om påföljden för dagen. Det som spelar roll är att det inte är ett uppsåtligt brott, säger Bo Lindgren.

Men vägen till åtal var krokig. Första förundersökningen lades ner i september i fjol. Därefter konstaterade Socialstyrelsens rättsliga råd att mannens liv kanske hade gått att rädda om han skurits ned och fått hjälp på en gång.

Har fortsatt arbeta

Efter nya detaljer som avslöjades i Sveriges Radio Kaliber inleddes en ny förundersökning i december.

De tre vårdarna är de första anställda vid Kriminalvården som åtalas för tjänstefel i samband med en intagens självmord, enligt Christer Krohn, tillförordnad regionchef för Kriminalvårdens Region Väst. Efter att först ha tagits ur tjänst en kortare tid har de behållt sina anställningar och fortsatt arbeta.

– Vi får se hur domstolen resonerar kring skuldfrågan. Det finns ju en personalansvarsnämnd inom Kriminalvården och dit kommer ärendet hänskjutas, men man avvaktar den fortsatta rättsliga processen, säger Christer Krohn till TT.

Efter självmordet och en rad liknande händelser i svenska häkten snabbutbildade Kriminalvården sina vårdare i akut sjukvård och en del rutiner har skärpts. Händelsen har även anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria och till Justitieombudsmannen.

TT