”Självmordsattackerna har ökat”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svenska politiker besöker utlandsstyrkan i Afghanistan

I en vecka ska fyra svenska riksdagsledamöter från försvarsutskottet besöka den svenska utlandsstyrkan på Camp Northern Lights i Afghanistan. Två av dem, Isabella Jernbeck och Ulf Grape, har valt att blogga om sina upplevelser på Afghanistanbloggen här på Aftonbladet.

– Det ger en helt annan bild att åka dit än att bara läsa sig till vad som händer, säger Isabella Jernbeck.

Isabella Jernbeck bloggar från Afghanistan.
Foto: Emilia Öije
Isabella Jernbeck bloggar från Afghanistan.

Förutom Moderaternas Isabella Jernbeck och Ulf Grape är det även Staffan Danielsson från Centerpartiet och Gunilla Wahlén från Vänsterpartiet som ska besöka utlandsstyrkan FS 17 i Mazar-E-Sharif i norra Afghanistan. De kommer att vara med i den dagliga verksamheten på campen med allt vad det innebär.

- Vi kommer att få ta på oss skyddsutrustning, följa med ut på turer och sova i tält. Men de mest riskfyllda turerna kommer vi nog inte vara med på, säger Isabella Jernbeck som nu besöker landet för första gången.

Hon besökte KFOR-styrkan i Kosovo i våras men tror att det kommer att bli väldigt annorlunda i Afghanistan.

- Där pågår det ett krig med strider och självmordsattacker som har ökat, säger hon.

Bättre koll på biståndspengarna

Tanken är att de svenska riksdagsledamöterna ska få större inblick i den fredsfrämjande verksamheten under sin vistelse. Isabella Jernbeck ser det också som ett sätt att få bättre koll på biståndspengarna.

- Afghanistan är ett av de länder som Sverige ger mest bistånd till. Slår man ihop biståndet och de militära insatserna så blir det ungefär en och en halv miljard kronor per år. Vi vill styra biståndspengarna så att mer hamnar i norra Afghanistan. I dag är det ungefär 20-25 procent av pengarna som kommer dit, säger Isabella Jernbeck.

”Soldaterna vet vad som behövs”

Den svenska styrkan i Afghanistan har utökats i år och i höst kommer det bli en förmodad förlängning. Soldaterna på plats är de som vet vad som händer och ser vad som behöver göras menar Isabella Jernbeck.

- Det är värdefullt för oss att få deras bild av läget. Jag tror att vi kommer lära oss massor under resan. Vi kommer att se vilken nytta soldaterna kan göra och fundera på om de militära insatserna ska förlängas ytterligare eller om det är något vi kan göra annorlunda, säger hon.

Bloggen granskas av Försvarsmakten

Isabella Jernbeck och Ulf Grape börjar blogga direkt när de kommer till Afghanistan och kommer att beskriva situationen i området och i landet.

- Vi vill blogga från militärcampen därför att det inte har gjorts tidigare. Och jag tror att det är intressant för folk att läsa vad som händer där borta.

Blogginläggen kommer att granskas av Försvarsmakten innan de publiceras. Varför?

- Det är på grund av säkerhetsskäl för soldaterna som är där. Vi får skriva om våra upplevelser under dagen men vi kan inte skriva vad vi ska göra eller var vi kommer att befinna oss i morgon, säger Isabella Jernbeck.

Publicerad: