Somaliska pirater kapar fyra nya skepp

Foto: ap
Fartyget Irene E. M. är ett av de fyra fartyg som kapats på bara ett dygn utanför Somalias kust efter det att kaptenen Richard Philips fritagits av USA-soldater.

avLinda Hjertén

NYHETER

Trots att fem somaliska pirater dödats i fritagningar den senaste veckan fortsätter sjörövarna att kapa skepp i Adenviken.

Under ett dygn har fyra fartyg och 60 besättningsmedlemmar tagits som gisslan.

Och piraterna har även beskjutit ett femte fartyg med granatgevär.

– Det är dags att vi stoppar den här krisen. För det är en kris, säger kapten Shane Murphy.

Piraterna har hotat att hämnas på framför allt amerikanska medborgare. Allt sedan USA i söndags fritog kapten Richard Phillips efter fem dygn som gisslan på en livbåt. Under fritagningen sköts tre pirater till döds.

Och hämnden lät inte vänta på sig.

I måndags kapades två egyptiska fiskebåtar med en sammanlagd besättning på 24 man, skriver AP.

Anfölls på natten

Och i natt var det dags igen. Det grekiska fartyget M.V. Irene E.M anfölls mitt i natten, en ovanlig taktik för piraterna.

Den 22 man stora besättningen skickade ut ett nödrop om en mystisk farkost som närmade sig. Kort där efter attackerades de av piraterna.

Senare under tisdagen kapades ett 5 000 ton stort fartyg, Togo-flaggade MV Sea Horse, enligt Reuters, dryga 14 mil från Somalias kust.

Under tisdagseftermiddagen öppnade även 10 pirater eld mot ett femte fartyg, Safmarine Asia, enligt Sky News. Piraterna ska ha skjutit mot fartyget med automatgevär och granater. Om fartyget, eller någon av besättningsmedlemmarna skadades i attacken är ännu oklart.

285 gisslan

En flotta på drygt 12 krigsfartyg från olika länder har patrullerat i Adenviken och Indiska Oceanen de senaste månaderna. De har stoppat flera kapningar men området är så stort att de omöjligt kan skydda alla fartyg som färdas över den trafikerade farleden.

I år har somaliska pirater enligt AP attackerat 77 fartyg och kapat 18. 16 fartyg med sammanlagt 285 besättningsmän är fortfarande i piraternas händer.

Och den olagliga verksamheten är lönsam.

Enligt BBC News betalde i fjol olika rederier sammanlagt 670 miljoner kronor i lösesummor.

Obama besluten

President Barack Obama, som gav ordern om att frita Phillips, säger att USA ser kampen mot piraterna kommer att fortsätta.

– Vi är fast beslutna att stoppa sjöröveriet i det här området. För att uppnå det målet kommer vi jobba med andra länder för att förhindra fler attacker, sa Obama nyligen.

Sjökapten Shane Murphy, som jobbade tillsammans med den nyligen fritagna kapten Richard Phillips på Maersk Alabama, säger att situationen i Adenviken är mycket allvarlig.

– Det är dags att vi stoppar den här krisen. För det är en kris.