Nordkorea bekräftar kärnvapenprov

Av: David Nannini Nilsson, Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nordkorea har genomfört en kärnvapenprovsprängning.

Tidigt i morse uppmättes explosionen till 4,7 på richterskalan.

Sydkoreas president har kallat till krismöte.

Nordkorea provsköt senare en kortdistans-robot, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Nordkoreas ledare Kim Yong-Il.
Foto: ap
Nordkoreas ledare Kim Yong-Il.

Tidigt i morse uppmättes ett artificiellt jordskalv nära staden Kilju i nordöstra Nordkorea.

Sydkoreanska myndigheter gick tidigt ut med uppgifterna om att skalvet som uppmättes till 4,7 på richterskalan var en underjordisk kärnvapenprovsprängning.

Bekräftar sprängningen

Nordkorea har nu bekräftat provsprängingen genom officiella medier som skriver att ett "framgångsrikt underjordiskt atomprov" genomförts.

2006 provsprängde Nordkorea ett kärnvapen för första gången, i närheten av platsen för dagens explosion. Enligt ett uttalande från den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån var dagens kärnvapenprov kraftigare än det första provet 2006.

– Vi har sett rapporterna och vi försöker få mer information, men vi kan inte bekräfta det just nu, säger Andy Laine, talesman för amerikanska UD, om uppgifterna om ett nordkoreanskt atomprov, enligt AP.

US Geological Survey, USGS, registrerade en jordbävning med magnituden 4,7 på richterskalan klockan 02.54 i natt svensk tid, cirka 75 kilometer nordnordväst om Kimchaek i den nordöstra delen av landet.

– Medan USGS inte kan bekräfta att händelsen var ett kärnvapenprov så låg det grunt och i närheten av platsen för det nordkoreanska kärnvapenprovet som genomfördes i oktober 2006 (magnitud 4,3), skriver USGS i en kommentar.

Ryssland bekräftade kärnvapenprovet tidigt under måndagsmorgonen. Tjänstemän vid försvarsministeriet uppgav att ryska anläggningar registrerat ett kärnvapenprov, uppger ITAR-Tass och Interfax enligt AP.

Kärnladdningen ska ha haft en styrka på cirka 10-20 kiloton, uppger försvarsministeriet enligt AP. Den atombomb som exploderade ovanför Hiroshima 1945 hade en styrka på cirka 13 kiloton.

”Garanterar fred”

Provsprängningen "kommer att bidra till att slå vakt om vår suveränitet och socialism och garantera fred och säkerhet på den koreanska halvön med omkringliggande region", enligt uttalandet.

Efter att FN:s säkerhetsråd beslutat att skärpa sanktionerna mot Nordkorea efter det uppmärksammade robotprovet 5 april har landet hotat med att genomföra en kärnvapenprovsprängning. Klockan 02.54 i morse, svensk tid, gick de alltså till handling.

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap skriver att Sydkoreas president Lee Myung-Bak har kallar till extra regeringsmöte med anledning av provsprängningarna.

Några timmar efter kärnvapenprovet provsköt Nordkorea en kortdistans-robot, uppgav Yonhap enligt AP.

Enligt Yonhap sköts raketen, med en räckvidd på 130 kilometer, från landets missilbas i Musudan-ri i nordöstra Nordkorea.

Den sydkoreanska militären uppger att den undersöker uppgifterna, skriver AP.

Publicerad: