Blixten slog ner i hans hals

Av: Marijana Dragic

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulrik, 41: Den tog i guldkedjan

1 av 2
överlevde När åskvädret blev värre gick Ulrik Elander undan till ett litet plåtskjul för att vänta ut regnet. Det sista han minns är att sambon Annika ringde, sedan small det.

Ulrik Elander, 41, försäkrade sin sambo om att regnovädret var ofarligt.

Då slog blixten ner i guldkedjan kring hans hals.

– De trodde att jag var död. Det rök från min kropp, säger han.

I måndags vid lunchtid slog regnovädret till i Sjuhäradsbygden. När orosmolnen blev fler gick anläggningsarbetaren Ulrik Elander från Torestorp undan till ett litet plåtskjul för att vänta ut regnet. Då ringde sambon Annika för att kolla om han var säker från åskan – det är det sista han minns.

– Jag kommer inte ihåg någonting. Men hon hörde ju hur jag jämrade mig och skrek, säger han.

Liten grop

Blixten hade slagit ner i plåttaket och gått igenom Ulriks kropp.

– Den tog i guldkedjan och gick igenom min högra sida ända ner i lilltån. Under foten fanns en liten grop där blixten stannat.

En kollega upptäckte hans livlösa kropp och larmade 112. Under ambulansfärden vaknade han till och väl på sjukhuset kunde läkaren konstatera att Ulrik klarat sig väl efter omständigheterna – bortsett från en spräckt trumhinna och ömma ben.

Slogs sönder av smällen

– Han sa till mig: ”Grattis, du hade tur”. Hade blixten gått igenom min vänstra sida så hade hjärtat troligtvis stannat. Jag är en turgubbe, säger han.

Av guldkedjan återstår bara några bitar. Den slogs sönder av smällen.

– Men jag har ett brännmärke kring halsen som minne. Om det inte försvinner kan man ta bort det, men det vet jag inte om jag vill. Det är ju bara en på miljonen som blir träffade av blixten och jag överlevde.

Publicerad: