Terminal vid USA-flygplats stängd

Publicerad:
Uppdaterad:
Alla passagerare tvingades utrymma flygplatsen Newark sedan en passagerare kommit förbi säkerhetskontrollen utan att ha blivit kontrollerad i natt.
Foto: Foto: Scanpix
Alla passagerare tvingades utrymma flygplatsen Newark sedan en passagerare kommit förbi säkerhetskontrollen utan att ha blivit kontrollerad i natt.

NYHETER

En av terminalerna vid den internationella flygplatsen Newark utanför New York fick stängas i natt, sedan en passagerare lyckats komma igenom säkerhetskontrollen utan att ha blivit kontrollerad.

Hela terminalen utrymdes och alla passagerare fick passera kontrollerna på nytt.

Säkerheten har skärpts vid amerikanska flygplatser efter det avvärjda försöket att spränga ett plan i luften över Detroit på juldagen.

Terminal C vid Newarkflygplatsen, en av New Yorks tre storflygplatser, utrymdes. Alla passagerare fick sedan gå igenom säkerhetskontrollen på nytt. Det som utlöste säkerhetslarmet var att en man uppenbarligen hade hamnat på fel sida säkerhetskontrollen, utan att ha blivit kontrollerad, enligt TSA.

Utökade kontroller från 14 länder

Från måndagen gäller nya skärpta regler för kontrollen av flygresenärer från och till USA, meddelade den amerikanska myndigheten för flygsäkerhet, TSA, på söndagen. Utökade säkerhetskontroller gäller alla som flyger till USA från, eller via, länder som betraktas som understödjare av terrorism eller länder "av intresse", hette det i uttalandet.

TSA nämnde inte vilka länder det rörde sig om, men en icke namngiven regeringskälla säger till Reuters att det är 14 länder: Kuba, Iran, Sudan, Syrien, Afghanistan, Algeriet, Irak, Libanon, Libyen, Nigeria, Pakistan, Saudiarabien, Somalia och Jemen. Fyra av dem – Kuba, Iran, Sudan och Syrien – finns på USA:s lista över länder som den amerikanska regeringen anser stödja terrorism.

Terrorförsök över Detroit

Passagerare med pass utfärdade i de 14 länderna, eller som avreser från dem, kommer att kroppsvisiteras och få sitt handbagage genomsökt. De kan också få genomgå teknisk undersökning som kroppsskanning, enligt källan.

TSA sade även att alla passagerare kan tvingas genomgå noggrannare stickprovskontroller.

De nya säkerhetsföreskrifterna kommer efter kritik från bland annat Republikanerna om att myndigheterna misslyckades med att förhindra terrorförsöket mot ett amerikanskt plan över Detroit på juldagen. Det var i stället medpassagerares ingripande som stoppade den unge nigerianske självmordsbombaren.

TT

Publicerad: