Mejla

Wolfgang Hansson

Jämförs med Putin

NYHETER

Extremhögern spås bli de riktiga segrarna i Israel-valet

De sittande makthavarna vann på Gazakriget.

Men Israels extremhöger går fram ännu mer.

En före detta dörrvakt kan bli krigets och valets verklige segrare.

Går man efter opinionsmätningarna heter Israels premiärminister efter valet i morgon Benjamin Netanyahu.

Höken som egenhändigt sköt det ursprungliga fredsavtalet mellan palestinierna och Israel i sank.

En aning oroväckande för framtiden kan tyckas.

Men det kan bli ännu värre.

Netanyahu får aldrig tillräckligt med röster för att kunna regera ensam. Mycket talar för att han blir beroende av Avigdor Lieberman, mannen som drömmer om att bli Israels Vladimir Putin. I Liebermans parti ”Israel vårt hem” är det han som bestämmer. Inget demokratiskt tjafs.

Kriget har hjälpt

Det krävs mycket för att stå till höger om Benjamin Netanyahu men Lieberman gör det med hästlängder. Han jämförs med rasistiska populister som avlidne Jörg Haider i Österrike.

Kriget i Gaza har hjälpt den före detta nattklubbsutkastaren att vinna röster långt utanför den miljon ryska immigranter som är hans naturliga maktbas.

Många israeler är upprörda över det stöd till Hamas som många av Israels arabiska medborgare uttryckte under kriget. Lieberman kräver att arabisraelerna i fortsättningen ska tvingas göra militärtjänst i Israel eller förlora sitt medborgarskap. Förslaget vinner mångas gillande.

Bli mer populär

Nyligen vände sig Lieberman till en av arabisraelernas ledamöter i parlamentet och anklagade honom för att vara terrorist.

– När vi vunnit valet ska vi behandla dig som andra terrorister, röt Lieberman.

Ett av den sittande regeringens mål med Gazakriget var att rädda sitt eget skinn. Kriget skulle öka regeringens popularitet och chans att bli återvalda.

Uträkningen gick hem men inte fullt ut. Högern har tagit hem opinionspoäng på att hävda att kriget avslutades för tidigt. Innan Israel helt lyckades krossa Hamas och stoppa raketbeskjutningen.

Når inte fram

Både Kadimapartiets Tzipi Livni och arbetarpartiets Ehud Barak har kraftigt ökat sitt stöd men från en usel nivå. Stämmer opinionsmätningarna når de inte ända fram.

Deras chansen att sitta kvar är att bilda en samlingsregering under Netanyahu.

Något en stark framgång för Israels Putin sätter stopp för.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: