Människor försöker desperat ta sig ut från raserade byggnader

avLinda Hjertén

Exklusiva bilder direkt efter jordbävningen

Foto: cnn

En dammig, blödande man stapplar förbi kameran.

Från ett raserat hus sticker en hand ut och någon skriker desperat efter hjälp.

Bilderna, tagna direkt efter jordbävningen, visar tydligt vidden av katastrofen.

Foto: cnn

Det är nyhetskanalen CNN som kan visa en video filmad direkt efter den kraftiga jordbävningen i Haiti i tisdags som mätte 7,0 på Richterskalan.

När den skakiga amatörfilmen inleds har ännu inte dammet lagt sig över huvudstaden Port-au-Prince. Blödande människor springer skrikande på gatorna, medan andra går långsamt och som i chock.

Fastklämd mellan två våningar

En ung flicka hoppar från ett raserat hus ner i en hjälpande mans famn.

Från ett flervåningshus som tryckts ihop syns en hand sticka ut mellan två våningar. Personen är fastklämd och allt den kan göra är att vifta och ropa efter hjälp. På trottoaren ligger en kvinna som fallit ihop med sin fruktkorg över sig.

50 000 dödsoffer

Enligt nya siffror från Röda Korset har tisdagens kraftiga jordskalv i Haiti krävt upp till 50 000 dödsoffer och så många som tre miljoner är skadade eller hemlösa.

Situationen i landet beskrivs som katastrofal. Gatorna svämmar nära över av döda och skadade och det råder akut brist på medicin och sjukvårdspersonal. På de kliniker som inte raserats i skalvet får de skadade ligga på golven och i korridorerna. CNN som besökt en klinik i huvudstaden hittar ett dött spädbarn liggande strax utanför dörren, en av alla de som inte hann få hjälp i tid.

– Det här är värre än efter en orkan. Här finns ingenting, inte ens vatten. Folk kommer att törsta ihjäl, säger läkarassistenten Jimitre Coquillon till AP.

Topprioritet

Men hjälp är på väg, från alla håll i världen.

USA:s president Barack Obama säger att katastrofen i Haiti är en topprioritet men att mer behövs:

– Fler doktorer, fler sjuksköterskor, medicin behövs omedelbart, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM