Köper cigg – på mopedkörkortet

De är 15 år men lyckas köpa ut både cigaretter och folköl och komma in på krogen.

Orsaken är de nya körkorten för EU-mopeder som är förvillande lika riktiga körkort.

– De på affären är inte så noga när det står körkort. De tänker nog att om det är ett körkort så behöver man inte kolla åldern, säger en ung man till UNT.

Det nya körkortet för EU-moped.
Det nya körkortet för EU-moped.

Från både Uppsala län och Västerbotten rapporteras nu om tonåringar, så unga som 15 år, som lyckas köpa ut tobak och alkohol. I vissa fall kan de till och med ta sig in på krogen.

En ung man vars 16-åriga lillebror lyckats köpa cigaretter på just det sättet säger till UNT:

– De kollade på hans körkort, men missade att det inte var ett vanligt körkort. Det vore bra att minimera sätten som ungdomarna kan få tag på cigaretter och alkohol.

15-åringar med körkort

Det är de nya körkorten för EU-mopeder som är problemet. Sedan den 1 oktober i fjol måste man skaffa sig ett körkort för att få köra de lätta motorcyklarna. Syftet är att öka trafiksäkerheten och man måste fyllt 15 år för att få ta det.

Körkortet, som de som klarar testerna sedan får, ser exakt ut som ett vanligt körkort. Skillnaden är bara att det står AM i stället för B på körkortet. Mellan den 1 oktober och den 16 december i fjol hade, enligt Västerbottenskuriren, omkring 21 000 nya körkort kommit i omlopp.

"Försäljningsställenas ansvar"

På Rikspolisstyrelsen har man inte hört att det skulle vara ett nationellt problem.

– Men det förekommer säkert, det är nog lätt att många antar att om man har ett körkort så är man 18 år. Det är nog på sin plats att gå ut med en liten förmaning till de som jobbar i affärer och på krogen att inte bara titta på den rosa lappen, utan även på födelsedatan, säger Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen till Aftonbladet.

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, som har utfärdat körkortet, säger till UNT att kortets utformning är bra.

– Tittar man på körkortet så framgår personnummer och födelsedatum klart och tydligt. Att genomföra en korrekt identitetskontroll är försäljningsställenas ansvar, säger han.

Publisert: