4,6 miljoner för att inte bry sig

Av: Joachim Kerpner, Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Christian Engström, Piratpartiet, tänker bara engagera sig i en handfull frågor

PÅ VÄG TILL EU Piratpartiets Christian Engström kommer att tjäna 77 940 kronor i månaden om han får en plats i EU-parlamentet. Men han tänker bara engagera sig i frågor som handlar om kommunikationsteknologi.
PÅ VÄG TILL EU Piratpartiets Christian Engström kommer att tjäna 77 940 kronor i månaden om han får en plats i EU-parlamentet. Men han tänker bara engagera sig i frågor som handlar om kommunikationsteknologi.

Han tänker bara ha en egen åsikt i två procent av alla omröstningar.

Ändå får Piratpartiets Christian Engström 77 940 kronor i månaden som EU-parlamentariker.

– Man ska inte tro att man förändrar världen bara genom att sitta och trycka på några knappar, säger han.

Foto: Foto: ERIC ROXFELT
Christian Engström.

Allt tyder på att Piratpartiets toppkandidat Christian Engström kommer in i EU-parlamentet. Partiet har stadigt fått omkring fem procent i opinionsundersökningarna de senaste veckorna.

Partiet driver en tydlig linje i cyberrymden: den personliga integriteten måste skyddas.

Rösta som gruppen

I den vanliga verkligheten har de inte en enda åsikt. Partiet tänker rösta som den partigrupp de ansluter sig till i EU-parlamentet, i alla frågor utom de digitala.

Christian Engström kommer därför bara att engagera sig i en handfull frågor om året. Under den senaste mandatperioden antog EU-parlamentet 2 924 lagar och resolutioner. Bara 58 av dem – två procent – handlade om kommunikationsteknologi.

93 000 i lön

Om lika få antas nästa mandatperiod får Christian Engström drygt 93 000 kronor i lön för de lagar han har en egen åsikt om. Och nästan 4,6 miljoner för allt det han inte bryr sig om.

Han ser inga problem med det.

– Ingen människa kan sätta sig in i 2 900 frågor själv. Och det är enorm skillnad på viktiga frågor och mindre viktiga. Det finns EU-direktiv som reglerar försäljning av porslinsfår. Och så finns telekompaketet, som handlar om framtiden för elektronisk kommunikation. Säg att det blir fem stora frågor till beslut för mig under ett år, det är betydligt mer än de vanliga ledamöterna hanterar.

Man skulle kunna säga att du får heltidslön trots att du kommer att jobba två procent i stället för hundra?

– I så fall kan man säga att många av de andra parlamentarikerna får heltidslön för att jobba med noll frågor, till exempel Kristdemokraternas Ella Bohlin. Hon kampanjar så gott som enbart på frågor som faktiskt inte beslutas av EU, som alkoholinförsel och gemensam prostitutionslagstiftning.

Mångmiljonär

Piratpartiets toppkandidat har tidigare arbetat aktivt för Folkpartiet.

Men framför allt är han rik. Engström började som dataprogrammerare på varumärkesföretaget Skriptor, blev delägare och sålde sedan företaget 1997. Året efter deklarerade han en inkomst av kapital – i detta fall försäljning av Skriptoraktier – på 12 867 265 kronor.

”Jag ger till partiet”

Han har en deklarerad förmögenhet (inkomståret 2006) på knappt sju miljoner och äger två hus inköpta för fyra miljoner kronor 1998 och 1999.

Är det alla dina pengar som gjort att du fått förstaplatsen på er valsedel?

– Nej, jag har varit aktiv i partiet sedan det startade.

Christian Engström förnekar att han ger pengar till partiledaren Rickard Falkvinge, som i december bad medlemmarna att skänka pengar till honom.

– Jag ger till partiet, inte till Falkvinge.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN