Skolor stängs när stormen Jan drar fram

Meteorologen: ”49,7 meter per sekund i byarna”

Av: Josefin Silverberg, Sebastian Laneby

Publicerad:
Uppdaterad:

Skolor stängs och bandvagnar står redo att rycka ut när stormen Jan drar fram med faslig kraft.

Fjällvägar har stängts av, Pajala, Haparanda och Jokkmokk har under natten drabbats av ett stort strömavbrott och i Stekenjokk har SMHI:s mätstation lagt av.

– Den slutade att fungera, men innan dess mätte den 49,7 meter per sekund i byarna, säger meteorologen Anette Levin.

I Västerbottens fjällkommuner råder det beredskapsläge inom hemtjänsten.

– Brukare inom hemtjänsten som bor i otillgängliga fjällbyar får övernatta i Tärnaby. Det är i förebyggande syfte så att de inte riskerar att bli insnöade, säger Madeleine Rinman, kommunikatör på Storumans kommun.

Laddar Live Upplevelse

Tågtrafiken mellan Kiruna och Narvik har ställts in och under torsdagskvällen stängde Trafikverket av E10 mellan Björkliden och Riksgränsen i båda riktningar, liksom väg 95 mellan Merkenes och Junkerdal på norska sidan. Även E12 har stängt på norska sidan från Riksgränsen till Umbukta.

Prognosen är i nuläget att E10 är avstäng fram till klockan 12 medan E 12 väntas öppnas tidigast klockan 18 uppger Trafikverket.

Nått orkanstyrka i byarna: ”Stormväder”

SMHI:s meteorolog Anette Levin berättar att man uppmätt orkanstyrka på flera platser under natten mot fredag.

– Det är dåligt med observationer i fjällen och mätstationen i Stekenjokk har lagt av. Men innan dess mätte den 49,7 meter per sekund i byarna, säger hon och fortsätter:

– Vi kan säga att vi har haft stormväder i framför allt Härjedalsfjällen och i Jämtlandsfjällen. I Lapplandsfjällen är det dåligt med observationer, men det har nog blåst storm där också. Det blåser rejält, så mycket kan vi säga.

Kulmen? Den sker under fredagsförmiddagen. Men vindarna beräknas avta först senare på dagen.

Skolor håller stängt

Storumans kommun har inte tagit beslut om att stänga någon skola under fredagen. Det har däremot Dorotea kommun gjort som håller fjällskolan i Risbäck stängd.

För elever i Åre kommun kan det hända att skoldagen blir inställd under fredagen om länsbussarna inte kan trafikera vägarna.

Kommunanställda som har möjlighet till det har informerats om att de får jobba hemifrån under fredagen och bandvagnar står redo att rycka ut om snöstormen slår till med full kraft.

I Jämtland har Bergs kommun tagit beslut om att ställa in delar av skolskjutsarna och fler kan komma att ställas in beroende på väderleken.

Därtill har skolan och förskolan i Ljungdalen beslutat att inte hålla öppet och eleverna fick med sig hemarbete när de lämnade skolan på torsdagen, rapporterar P4 Jämtland.

Varnar för laviner

Lavinfaran bedöms vara stor i Västra Vindelfjällen enligt Naturvårdsverket som går ut med en varning till de som åker skidor i området.

"Även om vinden mojnar vad det lider gör inte lavinfaran det. Sänk dina ambitioner och planera inte brant åkning i helgen, efter en sådan här rejäl omgång behöver snötäcket tid att återhämta sig", skriver Naturvårdsverket.

LÄS VIDARE

Tipsa | Aftonbladet

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad: