Färre dör i prostatacancer med PSA-screening

Av: TT

Publicerad:
PSA-screening minskar risken att dö i prostatacancer, enligt en ny avhandling. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT
PSA-screening minskar risken att dö i prostatacancer, enligt en ny avhandling. Arkivbild.

Antalet dödsfall i prostatacancer minskar runt 30 procent med så kallad PSA-screening, enligt en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

"Den här forskningen är viktig eftersom den visar på långtidseffekterna av ett organiserat screeningprogram i Sverige", skriver Maria Frånlund, som författat avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Avhandlingen är baserad på en studie inledd 1995 – den längsta uppföljningstiden bland alla screeningstudier i världen – och omfattar 20 000 män.

10 000 av dessa lottades till en screeninggrupp som erbjöd PSA-test vartannat år, och cellprovtagning om förhöjda värden upptäcktes. Resterande 10 000 lottades till en kontrollgrupp utan screening.

Efter 22 års uppföljning konstateras nu att risken att dö av prostatacancer var runt 30 procent lägre för männen i den kontrollgrupp som fick screening.

2018 rekommenderade Socialstyrelsen att sjukvården inte bör erbjuda screening med enbart PSA-prov, då risken för överdiagnostik och överbehandling bedömdes överväga nyttan.

Publicerad: