Björklund vägrar att prata med V – även om uppgörelsen faller

avIsabelle Nordström

Vänsterpartiet kan fälla nya regeringsuppgörelsen.

Men trots det vägrar Jan Björklund att vika en tum från kravet att hålla Sjöstedt utanför.

– Vi förhandlar inte med de båda partierna, varken Sverigedemokraterna eller Vänstern, inte från Liberalernas sida, säger L-ledaren.

Vänsterpartiet har fattat ett beslut om man ska fälla Löfven eller inte, enligt uppgifter till Aftonbladet. Än så länge är det hemligt vad som sagts på telefonmötet partistyrelsen haft under söndagskvällen.

Tidigare under dagen har det lutat åt ett nej, uppgav källor för TT.

Många vänsterpartister har rasat mot överenskommelsen. En av anledningarna är att det uttryckligen står att en del av dealen är att Vänstern hålls utanför, vilket var krav från C och L.

Uppgörelsen var inte förankrad med Vänsterpartiet, men bygger på att V som så många gånger tidigare röstar grönt eller lägger sin röster i statsministeromröstningen på onsdag.

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson
Liberalernas partiledare Jan Björklund innan Agenda.

”Förhandlar inte med dem”

Men Jan Björklund (L) ser inget konstigt i att det gått till på detta sätt.

Varför skulle Vänstern gå med på det här utan att få något tillbaka?

– Det får vi väl se om de gör, de får bestämma. Vi är helt medvetna om att de kan fälla detta och då slutar det sannolikt med att Sverige får en högerregering. Vänsterpartiet får väl överväga om de tycker att det är bättre, säger han innan han stiger in i Agenda-studion i SVT-huset.

Liberalerna har varit tydliga med att de väljer att gå med den här överenskommelsen eftersom Sverigedemokraterna inte får någon makt.

– Båda är ytterkantspartier som agerat väldigt populistiskt och båda har ideologiska rötter som är huvudmotståndare till liberalismen. Så det är väldigt naturligt för oss att inte samarbeta med de här partierna, säger Jan Björklund.

Om Vänstern röstar rött på onsdag, skulle ni kunna föra samtal med dem?

– Nej. Vi förhandlar inte med de båda partierna, varken Sverigedemokraterna eller Vänstern, från Liberalernas sida.

Hånas på Twitter

På Twitter hånas Björklund för det paradoxala i att vädja till Jonas Sjöstedt att välja bort en högerregering.

– C och L vädjar nu till Vänsterpartiet att lägga ner sina röster så att de kan undvika en alliansregering, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på Twitter.

V:s partistyrelse hade att ta ställning till frågan under söndagen.

På måndagen är ett möte i riksdagsgruppen planerat. Det måste ske innan partiledaren Jonas Sjöstedt möter talmannen Andreas Norlén klockan 11.40.

ARTIKELN HANDLAR OM