”Har aldrig påstått att det står i koranen”

SD-toppen Linus Bylund menar att han missuppfattats

I koranen står att våldtäkt kan användas mot otrogna kvinnor, ska Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund ha sagt.

Nu hävdar han att han blivit felciterad.

– Jag har aldrig någonsin läst koranen, säger SD-toppen.

Linus Bylund förnekar bestämt att han sagt det han direktciterades på i en intervju med Blekinge Läns Tidning: "Det står i koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna".

Menar att han feltolkats

I stället menar Linus Bylund att han och BLT:s reporter förde ett långt resonemang och att han bland annat då sa att shariadomstolar utdömt såväl stening som våldtäkt som straff.

– Jag har aldrig någonsin påstått att det står i koranen. Jag har aldrig någonsin läst koranen och jag är inte intresserad av att recensera religioner. Har jag sagt något som på något sätt kan tolkas åt det hållet, så har det varit i ett långt resonemang och saker har tagits ur sin kontext, säger Bylund till Aftonbladet.

BLT:s reporter Simone Hansen säger att Linus Bylund visst citerats korrekt.

– Jag har definitivt inte missuppfattat honom, vi återkom till det vid flera tillfällen. Han sa ordagrant att det finns belägg för det Hess skriver, det är fakta, det står i koranen att man kan använda våldtäkt som straff mot våldtagna kvinnor, säger hon.

"Är en lögn"

Professor emeritus Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet, säger till Expo Idag att det heller inte stämmer att shariadomstolar skulle utdöma våldtäktsstraff, som Bylund hävdar.

– Våldtäkt har inte utdömts i shariadomstolar. Det har skett i lokala byråd. Då har det inte följt islamisk rätt eller landets lagstiftning utan sedvanerätt. Det har alltså inget stöd i shariarätten, säger han till Expo Idag och fortsätter:

– Det finns ett känt fall för några år sedan i Bangladesh och ett ytterligare några år tillbaka i Pakistan. Efter detta hände har det kommit starka protester från religiösa ledare och jurister. Bylund har modifierat lögnen lite, men det är fortfarande en lögn.

Linus Bylund intervjuades i tidningen med anledning av att SD:s vice ordförande i Karlskrona, Michael Hess, skrivit på Facebook att "det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära".

"Det är inte okej"

Linus Bylund står fast vid att Hess uttalande inte är rasistiskt, men menar att det är olämpligt.

– Det är inte okej att implicit hävda att de som är muslimer tycker att det är okej med våldtäkt. Jag tycker inte att man uttrycker sig på det sättet eftersom man riskerar att svartmåla människor.

Om att Jan Hjärpe menar att SD sprider myter om islam och muslimer för att fiska röster säger Linus Bylund:

– Det är väldigt konspiratoriskt tycker jag och inte riktigt värdigt en forskare vid ett universitet att vi skulle styra våra lokala vice ordföranden att skriva saker på Facebook som vi ska få röster på.

Linus Bylund vet inte om partiet kommer att vidta några åtgärder mot Michael Hess utan säger att det är en fråga för medlemsutskottet i vilket stabschefen själv inte sitter.

Publisert: